16.06.2006. / 16:30

Autor: Ana Kirin

BRUXELLES

"Europska unija treba bolji sporazum"

Prvog dana summita u Bruxellesu dogovoreno je da se najkasnije do kraja 2008. donese odluka što napraviti s Europskim ustavom, a drugi dan su čelnici EU-a razgovarali o proširenju, odnosno o apsorpcijskoj sposobnosti Unije da prima nove članice

"Ako želite imati učinkovitu Uniju i ako želite primiti još članica, onda nam treba novi proračun, što je već dogovoreno, treba nam također bolji sporazum i stoga se borimo da što bolje objasnimo potrebu pripreme uvjeta", rekao je nakon završetka summita šefova država ili vlada zemalja članica EU-a u Bruxellesu predsjedatelj Europskog vijeća, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel odgovarajući na pitanje novinara što bi se dogodilo ako, primjerice, Hrvatska ispuni sve uvjete, a EU ne bude spremna za proširenje. "Unija je odlučna podržati Hrvatsku u njezinim naporima na ispunjavanju Unijinih standarda i obveza za članstvo, uključujući Kopenhaške kriterije i dobre odnose sa susjedima", stoji se u zaključcima summita. Europsko vijeće podsjeća u svojim zaključcima da se sadašnji pregovori o članstvu temelje na vlastitim zaslugama zemlje koja pregovora i da će brzina ovisiti o napretku zemlje u pripremama za članstvo.

Podsjetimo, u četvrtak navečer na summitu je dogovoreno da se najkasnije do kraja 2008. donese odluka što napraviti s Europskim ustavom. Prvi dan summita razgovaralo se o Europskom ustavu te problemu migracije i integracije imigranata, dok je pitanje proširenja ostavljeno za petak. "Postoji suglasnost da Sporazum iz Nice nije dovoljan, postoji također suglasnost da je sadržaj Ustava dobar i da ga treba održati na životu, ali su potrebni novi elementi kako bismo građane uvjerili u to", rekao je Schuessel. Postignut je dogovor da Njemačka, koja će predsjedavati u prvoj polovici sljedeće godine, pripremi izvješće s ocijenama postojećeg stanja i s mogućim razvojem situacije, na temelju kojeg bi se donijele odluke kako dalje s reformskim procesom s ciljem da se poduzmu potrebni koraci najkasnije u drugoj polovici 2008. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je zadovoljstvo rezultatom prvog dana summita. "Postojala je opasnost da EU bez Ustava bude paraliziran, no sada je to izbjegnuto. S konkretnim rezultatima stvorit ćemo bolje uvjete za rješenja ustavnog pitanja", rekao je Barroso.

Glavne teme ovog dvodnevnog summita su sudbina Europskog ustava i nastavak proširenja Unije. Od nizozemskog i francuskog odbacivanja Ustava prošla je godina dana, a uskoro će se primanjem Bugarske i Rumunjske popuniti mjesta predviđena sporazumom iz Nice. Europa će se daljnjim proširenjem konkretnije baviti tek potkraj ove godine, no ključne se odluke ne očekuju prije sredine 2007., nakon izbora u Francuskoj i Nizozemskoj.

U Bruxellesu su se u četvrtak sastali i ministri vanjskih poslova EU-a, a glavna tema je bila stanje u Srbiji u svjetlu stvaranja neovisne Crne Gore, pregovora o statusu Kosova i odluke EU-a da prekine pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom. Ministri su se složili o nastavku pregovora čim Srbija uspostavi punu suradnju s Haškim sudom. Neslužbeno se doznaje kako je Srbiji sugerirano da napravi akcijski plan za uhićenje Ratka Mladića.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika