17.06.2006. / 14:05

Autor: Ana Kirin

IRAN - SIRIJA

Sporazum o vojnoj suradnji

Vojni sporazum Irana i Sirije potpisan je s ciljem obrane od zajedničkih prijetnji, Izraela i SAD-a

Ministri obrane Irana i Sirije u četvrtak su u Teheranu potpisali sporazum o vojnoj suradnji protiv Izraela i SAD-a, javlja Middle east online. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, iranski ministar obrane Mostafa Mohammad Najjar i njegov sirijski kolega Hassan Turkmani rekli su da su razgovarali o konsolidaciji obrane i jačanju međusobne potpore. "Naša se suradnja temelji na strateškom dogovoru i jedinstvu protiv zajedničkih prijetnji. Protiv Izraela se možemo zajedno boriti", izjavio je Turkmani nakon dva kruga intenzivnih pregovora s Najjarom. Dva ministra obrane raspravljala su i o tome kako iz regije ukloniti oružja za masovno uništenje, misleći pritom na široko rašireno uvjerenje da Izrael posjeduje nuklearne bojne glave.

Podsjetimo, Sjedinjene države vode opoziciju iranskom nuklearnom programu, a Sirija je, uz Iran i Sjevernu Koreju jedna od država tzv. osovine zla, za koje Washington vjeruje da podupiru terorizam. Na pitanja novinara o američkim prijetnjama Damasku i Teheranu, i Turkmani i Najjar odbacili su njihov značaj. "Prijetnje SAD-a su neka vrsta psihološke operacije. To nije ništa novo. Uz zajedništvo među narodima regije, takve prijetnje nemaju snagu", izjavio je iranski ministar obrane. Iako nije želio otkriti detalje sporazuma o vojnoj suradnji, Najjar je rekao da Iran "sigurnost Sirije smatra svojom vlastitom sigurnošću". Također je odbacio tvrdnje da bi Iran mogao predstavljati prijetnju regiji.

"Naša vojna oprema u skladu je s našom odlučnom politikom i strategijom. Neprijatelji bi trebali znati kolike su naše mogućnosti i niti ne pomišljati da nas napadnu", rekao je odgovarajući na pitanje o projektilima Shahab-3, koji s dometom od 2,000 kilometara, mogu pogoditi brojne izraelske i američke baze na Bliskom Istoku. Najjar je dodao da je Sirija otkupila neku iransku vojnu opremu, no nije precizirao o čemu se radi niti da li je ta kupovina dio potpisanog vojnog sporazuma.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika