19.06.2006. / 14:07

Autor: Marko Nišević

UBOJSTVO U NAZOROVOJ

Ubijenoj majci uskraćen premještaj

Spis pokojne Jelene Jakopović je obrađen 29.03.2006. godine te je poslana preporuka i upozorenje Centru za socijalnu skrb u Ivaniću da se djetetu i majci osigura adekvatan smještaj. Oni su to upozorenje primili, ali su neadekvatno reagirali, tvrdi pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač-Koritnik

Nakon prošlotjednog ubojstva mlade majke Jelene Jakopović u dvorištu Dječjeg doma u Nazorovoj, Nacional je u ponedjeljak razgovarao sa pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Gordanom Lukač-Koritnik, koja je izrazila ogorčenost državnom upravom: "Spis pokojne Jelene Jakopović je obrađen 29.03.2006. godine te je poslana preporuka i upozorenje Centru za socijalnu skrb u Ivaniću da se djetetu i majci osigura adekvatan smještaj. Oni su to upozorenje primili, ali su neadekvatno reagirali. Donijeli su mišljenje da je neprimjereno da pokojnica živi sa svojim djetetom te je na taj način doveli u životnu opasnost" izjavila je pravobraniteljica i istakla da se u ovom slučaju dogodilo izjednačavanje žrtve i nasilnika. Lukač-Koritnik je također istaknula kao goreći problem neprovođenje Nacionalne strategije za zaštitu od obiteljskog nasilja i da nema posebnih sudova za ovakve slučajeve.

Ona smatra da Dom u Nazorovoj nije siguran ni za žene, ni za djecu, te da se u tisku sugerira da je žrtva sama kriva za ovakvu situaciju jer je kontaktirala sa suprugom koji ju je potom ubio. "Osobno sam užasnuta činjenicom da se ljudi ne štite na javnim mjestima, te da se nigdje u proračunu ne nalaze sredstva da bi ovakve situacije bile spriječene" zaključila je Lukač-Koritnik.

Pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić u razgovoru za Nacional izrazila je zabrinutost i nevjericu da se ubojstvo dogodilo na takvom mjestu: "S obzirom na mjesto gdje se to dogodilo, pitate se da li su druga djeca vidjela ubojstvo. Na svu sreću socijalna radnica na vrijeme je maknula dijete pokojnice s mjesta događaja, a ni ostala djeca ništa nisu vidjela" izjavila je Mila Jelavić. Dodala je kako se u Hrvatskoj ne posvećuje dovoljno pažnje nasilju u obitelji te da nema koordinacije među tijelima. "Nužno je čim prije uspostaviti mrežu institucija u kojima bi se vršio socijalno-psihološki tretman nasilnika, jer sama kazna neće odvratiti nasilnika od ponovnog počinjenja djela" kazala je dječja pravobraniteljica te dodala kako su istraživanja pokazala da takvi tretmani daju rezultate.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika