19.06.2006. / 14:26

Autor: Ana Kirin

CRNA GORA

Crnogorci žele konzulat u Vojvodini

Inicijativu je podnijela Udruga Crnogoraca Srbije "Krstaš" u ime desetine tisuća državljana Crne Gore koji žive u Vojvodini i u ime tisuća građana Lovćenca, "jedinog mjesta u cijeloj crnogorskoj dijaspori gdje je crnogorsko stanovništvo većinsko"

Crnogorci u Vojvodini koji su nakon osamostaljenja Crne Gore postali nacionalna manjina, uputili su zahtjev crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova da se u vojvođanskom mjestu Lovćenac otvori konzularno predstavništvo, objavila je srpska novinska agencija Beta. Inicijativu je podnijela Udruga Crnogoraca Srbije "Krstaš" u ime desetine tisuća državljana Crne Gore koji žive u Vojvodini i u ime tisuća građana Lovćenca, "jedinog mjesta u cijeloj crnogorskoj dijaspori gdje je crnogorsko stanovništvo većinsko". U inicijativi se navodi da bi budući konzul trebao štititi interese državljana Crne Gore i crnogorske etničke zajednice koja privremeno ili stalno živi u Vojvodini a glavna uloga bila bi mu jačanje veza između Crnogoraca u Vojvodini s maticom, kao i jačanje trgovine između pokrajine Vojvodine i Crne Gore. Uvođenje institucije "makar i počasnog" konzula pridonijelo bi zaustavljanju procesa "tihe asimilacije" Crnogoraca u Vojvodini, kroz uspostavu "organske i izravne veze" s maticom, smatraju pokretači ove inicijative. Prema posljednjem popisu stanovništva u Vojvodini živi nešto više od 35.000 Crnogoraca odnosno 1,75 posto ukupnog stanovništva Pokrajine, dok ih je otprilike toliko, oko 33.000, i na teritoriju uže Srbije.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika