19.06.2006. / 15:55

Autor: Ana Kirin

UMJETNINE

Klimt prodan za rekordnu cijenu

Portret Adele Bloch-Bauer prodan je za rekordnih 135 milijuna dolara njujorškom muzeju njemačke i austrijske umjetnosti Neue Galerie, čiji je suvlasnik kozmetički mogul Ronald S. Lauder

Klimtov Portret Adele Bloch-Bauer kojeg su za vrijeme 2. svjetskog rata zaplijenili nacisti, prema pisanju New York Timesa prodan je za 135 milijuna dolara njujorškom muzeju njemačke i austrijske umjetnosti Neue Galerie. Picassov Dječak s lulom, prodan 2004. godine za 104,1 milijun dolara drži rekord u aukcijskoj prodaji, a odvjetnik nasljednice, kojoj je austrijska vlada nakon sudske parnice vratila Klimtov portret njene rođakinje, potvrdio je da je njegova cijena nadmašila Picassov rekord.

Nećakinja Adele Bloch-Bauer, Maria Altman kazala je kako je njenoj teti bilo bitno da djelo bude izloženo u muzeju. Taj portret, zajedno s još četiri zaplijene Klimtove slike, posljednjih 60 godina bio je izložen u jednoj bečkoj galeriji. Adele Bloch-Bauer, supruga židovskog industrijalca, umrla je 1925. a njena je obitelj pobjegla iz Austrije nakon što su nacisti preuzeli vlast. Prema zakonu iz 1998. austrijski muzeji morali su prvotnim vlasnicima vratiti umjetnička djela opljačkana u to vrijeme. No Austrija je smatrala da Klimtova slika treba ostati u njenom vlasništvu jer je Adele Bloch-Bauer u svojoj oporuci zatražila od supruga da nakon svoj smrti slike donira nekoj austrijskoj galeriji. Ipak, budući da je Ferdinand Bloch-Bauer, koji je umro u egzilu 1945. godine, želio da djela nasljedi njegova obitelj, Maria Altman se upustila u dugotrajnu prvanu bitku.

U siječnju joj je Austrijska vlada vratila svih pet Klimtovih slika, koje će od sljedećeg mjeseca biti izložene u Neue Galerie. Suvlasnik galerije, kozmetički mogul Ronald S. Lauder, ocijenio je njihovu kupnju «pothvatom života».

Gustav Klimt, rođen 1862., jedan je od najpozatijih austrijskih slikara naslikao je portret Adele Bloch-Bauer 1907., a njegov slavni Poljubac iz 1908. izložen je u galeriji Belvedere u Beču.

Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika