Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

HDZ i SDP morat će zajedno

Ivo PukanićIvo Pukanić Bio sam na obje utakmice u Njemačkoj. Shvatio sam da se ne mogu protiv urođenog nacionalnog kolektivnog mazohizma boriti racionalno. Kad je nogomet u pitanju, racionalnost ne pali i nalazimo stotinu opravdanja za mizernu igru hrvatske reprezentacije. Sad su nam oči uprte u Stuttgart i nadu da možemo pobijediti Australiju! Ako nismo uspjeli pobijediti Japan, koji je polumomčad, zašto bismo pobijedili Australiju? No tu ulazim ponovo u područje razuma i logičnih pitanja, na koja kao glup i idejom o velikoj nogometnoj naciji zatrovani navijač nemam odgovora. Možda ih i imam, ali ih ne želim sam sebi baciti pod nos. Dok traje ova kolektivna bajka iščekivanja i neizvjesnosti ulaska u drugi krug Svjetskoga prvenstva, najbolje joj se prepustiti i u njoj uživati. To se ipak događa eventualno svake četiri godine, i do sljedeće takve prilike sve ružno će se već i zaboraviti. No osim toga što svaki put patim zbog nogometa, drago mi je što sam ipak malo bolje mogao vidjeti što se događa u Njemačkoj, koju sam oduvijek volio zato što je bila vrlo organizirana i ozbiljna zemlja, u kojoj se čovjek, čim kod Salzbuga prijeđe granicu, osjeća sigurno. Prije tri godine, kad sam zadnji put posjetio Njemačku, osjećala se teška kriza i apsolutni nedostatak vizije izlaska iz nje.

Danas je situacija drukčija. Njemačka se promjenom vlasti pokrenula i za nekoliko godina bit će ponovo glavni motor razvoja ne samo Europe nego i svijeta. O bivšem kancelaru Schröderu mislim sve najbolje, ali unutar zadanih okvira u kojima se našao nije mogao raditi velike poteze. A njemu su trebale velike reforme, koje nije mogao provesti. Samo velike reforme, koje su uvijek u načelu nepopularne, mogle su spasiti Njemačku, kao što mogu spasiti i Hrvatsku. Čim je preuzela vlast, nova kancelarka Angela Merkel krenula je upravo u te reforme, koje već nakon šest mejseci pokazuju rezultate. Golemo povećanje poreza na promet (Mehrwertsteuer) od 3 posto, te zdravstvena i mirovinska reforma, srušile bi odmah Schröderovu vladu, zato je kancelarka te poteze povukla odmah na početku mandata. A ne bi ih ni tada povukla da iza sebe nema veliku koaliciju s SPD-om. Upravo ta poslijeizborna koalicija, do jučer nepomirljivih protivnika, bila je ključni potez koji je njoj desničarki osigurao mir i podršku ljevice za reforme. Bez potpore u Bundestagu, a s obzirom na tijesnu izbornu pobjedu, kancelarka bi, kao i Schröder, tapkala u mjestu. Ovako je krenula u velike promjene i pokrenula zemlju s mrtve točke. Kad postoji podrška u parlamentu, postoji podrška i u medijima, jer uvijek je opozicija ta koja novinarima “druka” protiv vladajućih, otkrivajući najbolnije točke i najslabije strane, ne bi li ih srušila s vlasti.

A kad su mediji protiv reformi, neće ih se usuditi provoditi ni jedan političar, kako ne bi izgubio sljedeće izbore. Takvu poslijeizbornu koaliciju, po uzoru na Njemačku, trebaju sklopiti Ivo Sanader i Ivica Račan u Hrvatskoj. Njima se trebaju pridružiti i ostale stranke, koje se mogu i moraju politički razlikovati od njih, ali cilj im mora biti jedan - izlazak iz duboke krize u kojoj se Hrvatska nalazi. Koliko bi Sanaderu bilo lakše da se izbori za smanjenje javne potrošnje od minimalno dvadeset posto, kao i za provođenje mirovinske i zdravstvene reforme, kad bi imao podršku ljevice? Ujedno, da su mu u Vladi Radimir Čačić, Ljubo Jurčić ili Goran Granić, kao i još neki kvalitetni “ljevičarski” kadrovi, Sanader bi u pola godine mogao revitalizirati zemlju i udahnuti joj toliko potrebnu nadu i optimizam. Doduše, nade i optimizma ima i sada, ali to će kratko trajati. Do trenutka kad Hrvatska ispadne s Weltmeisterschafta. U takvoj političkoj kombinaciji svi bi mogli dobiti, a najviše Hrvatska koja svaki dan tone sve dublje.

>email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika