19.06.2006. / 19:07

Autor: Vedrana Baričević

OSIJEK

Bivši policajci krivi za iznudu

Bivšeg načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Dubravka Jezerčića i bivšeg policajca Tomislava Mikulića se teretilo da su 1996. godine prijetnjama prisilili Branka Markana da Jezerčiću proda svoju kuću i zemljište u središtu Osijeka, gdje je poslije izgrađen restoran "Grand"

Sudsko vijeće osječkog Općinskog suda u ponedjeljak je donijelo odluku kojom se bivši načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Dubravko Jezerčić i bivši policajac Tomislav Mikulić proglašavaju krivima za kažnjivo djelo iznude, te su nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu od godinu dana. Njih se teretilo ih se da su 1996. godine prijetnjama prisilili Branka Markana da Jezerčiću proda svoju kuću i zemljište u središtu Osijeka, gdje je poslije izgrađen restoran "Grand". Također je odlučeno da optuženici zajednički moraju nadoknaditi iznos od 132.000 kuna, odnosno razliku između utvrđene i stvarne vrijednosti nekretnina koje su bile predmetom sudskog postupka te platiti troškove suđenja, a pravo žalbe na presudu imaju u roku od 15 dana.

Prvooptuženi Mikulić oslobođen je optužbe za kažnjivo djelo uspostave ropstva nad oštećenikom Brankom Markanom. On je bio optužen da je Markana prisilio da s njegovom suprugom zaključi ugovor o doživotnom uzdržavanju, te da mu je određivao mjesta boravka, zabranjivao mu da ih napušta bez njegova znanja i prisiljavao da za njega i druge osobe obavlja različite fizičke poslove bez naknade. Sud zaključio da takve tvrdnje nisu osnovane, niti dokazane provedenim dokaznim postupkom.

Ovo je treći put da se Jezerčiću i Mikuliću sudi za ta kažnjiva djela. Dosad je Županijski sud, zbog proceduralnih propusta, poništavao presude Općinskoga suda iz 2000. i 2003. godine, u kojima su optuženici bili proglašavani krivima za iznudu, a Mikulić i za uspostavu ropstva. Tijekom postupka na ovome slučaju promijenila su se tri predsjednika sudskoga vijeća, a oštećenik Branko Markan preminuo je u svibnju prošle godine.

Jezerčić je nakon izlaska iz sudnice izjavio da je sudac Ivan Vulić bio izložen prijetnjama kako bi donio ovakvu presudu. Najavio je da će javnosti predočiti snimku svoga razgovora s opunomoćenikom Branka Markana, odvjetnikom Dinkom Matiješevićem tijekom kojega je, kako tvrdi, odvjetnik od njega tražio novac kako bi oštećenik Markan povukao svoj iskaz.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika