Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

Autor: Marina Biluš

POZADINA UBOJSTVA U NAZOROVOJ

Žrtva državnog nemara

Nacional donosi popis kobnih propusta državnih institucija koji su doveli do prošlotjednog ubojstva Jelene Jakopović ispred Doma za djecu u Nazorovoj

Jelena Sabina JakopovićJelena Sabina Jakopović Jelena Sabina Jakopović, koju je u petak na dječjem igralištu Doma za nezbrinutu djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici hicima iz pištolja s prigušivačem ubio njezin 22-godišnji suprug Tomislav Jakopović, nije smjela umrijeti. Tragičnu smrt majke dvogodišnjeg dječaka mogle su spriječiti državne institucije koje je Jelena Sabina Jakopović nebrojeno puta pozivala u pomoć tražeći zaštitu za sebe i svoga sina. Zvjerski ubijena žena, žrtva sustavnog zlostavljanja svoga supruga, o njegovim prijetnjama da će ubiti i nju i dijete više je puta obavještavala policiju i Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu, kao i tamošnji Općinski sud koji je vodio rastavu supružnika Jakopović. Umjesto da majku i dvogodišnje dijete upute u sklonište na tajnoj adresi, alarmiraju policiju, a nasilnom ocu i suprugu Tomislavu zabrane da im se približava, te institucije ničim nisu zaštitile mladu ženu koja je na kraju mučki ubijena samo zato što na njezine vapaje za pomoć odgovorni nisu obraćali pažnju. Nisu reagirali iako su morali znati je Tomislav Jakopović zbog 30 kaznenih i prekršajnih prijava i otprije dobro poznat policiji, da se bavi o teškim krađama i ilegalno posjeduje oružje i eksplozivne tvari. Ubojstvo Jelene Sabine Jakopović još je jednom pokazalo da je zbog svoje letargije, neefikasnosti i sramotnog nemara država itekako odgovorna za tragične smrti žrtava obiteljskog nasilja. Jelena Sabina Jakopović posljednjih šest mjeseci svoga života provela je na tajnoj adresi skloništa za zlostavljane žene Autonomne ženske kuće u Zagrebu. Njima se prvi put za pomoć obratila telefonskim pozivom lani u kolovozu kad je prestravljena ispričala da je s djetetom pobjegla od supruga koji ih neprekidno zlostavlja i od kojeg se definitivno odlučila razvesti dok je on u studenome 2005. služio zatvorsku kaznu u Okružnom zatvoru Remetinec.

U isto vrijeme mlada žena je Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad upozorila na suprugovo šikaniranje i prijetnje, što se jasno vidi u zapisniku Centra od 1. kolovoza 2005. kojim Nacional raspolaže. Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tölle ispričala je kako im se zlostavljana žena obratila za pomoć: “U telefonskom nam se pozivu povjerila da ju je suprug neprekidno zlostavljao te da ju je, nakon što je sa sinom pobjegla od njega, uspijevao naći na svakoj adresi na kojoj se skrivala. Tako ju je Tomislav pronašao i u kući njezine majke, oteo njihova sina i odveo ga svojoj majci. Jelena je tada o svemu obavijestila Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu u nadi da će joj oni pomoći da joj se vrati dijete. Oni su joj pak odgovorili da će, budući da se radno vrijeme bliži kraju, nekoga sutradan poslati po njezina sina”, ispričala je Neva Tölle. Već je u tom trenutku, upozorava, nadležni Centar počinio golem propust jer je umjesto da čeka sljedeći dan trebao o svemu obavijestiti policiju i dežurnog socijalnog radnika koji bi, budući da je riječ o otmici malenog djeteta, odmah otišao po dijete. “Umjesto toga Jeleni su obećali da će socijalni radnik sljedećeg jutra doći po nju te da će zajedno otići po njezina sina. No to se nije dogodilo, Jelena ih je uzalud čekala, da bi potom ponovno nazvala Centar, gdje su joj rekli da je njezin sin već smješten u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj.

Kad je pitala zašto je sin poslan u dom umjesto da je vraćen njoj, odgovorili su joj da je tako za nju najbolje jer je očito da je njezin suprug toliko opasan da bi ih zaista mogao usmrtiti. Nakon uvjeravanja socijalnih radnika Jelena je potpisala pristanak da njezin sin ostane u Nazorovoj dok se sama ne skloni na sigurno i nađe posao kako bi se mogla nastaviti brinuti za dijete”, prepričava Neva Tölle, koja smatra da je Centar Jeleni Sabini Jakopović na prijevaru uzeo dijete i smjestio ga u dom. Ono što su, kaže, po Zakonu o socijalnoj skrbi, Zakonu protiv nasilja u obitelji i Nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji u Centru morali napraviti jest uputiti dijete i majku u sklonište, nasilje prijaviti policiji te na kraju u ime žrtve i njezina malodobnog sina tražiti zabranu pristupa i pritvor za Tomislava Jakopovića.

“Kad je došla u Autonomnu kuću moleći nas da ju zaštitimo i pomognemo joj da vrati dijete iz Nazorove, Jelena je bila prestravljena i doslovce se tresla u strahu da će ju Tomislav naći i u našem tajnom skloništu. To mu je, rekla mi je, uvijek uspijevalo, nalazio ju je kad god bi pobjegla od njega, a zaskočio bi ju i prijetio joj na svakom novom poslu koji je nalazila nakon što je definitivno odlučila rastati se od njega. Zbog tolikog straha trebali su mi sati da je uvjerim kako je na tajnoj adresi našeg skloništa nasilnik neće pronaći. Krizu nepovjerenja prema sigurnosti našeg skloništa potpuno je prevladala tek nakon dugotrajnih psiholoških tretmana s psihologinjom Autonomne kuće. Na koncu je naučila tehnike kako se kretati gradom, a da ne naleti na supruga, kako od okoline skrivati svoj identitet i adresu, ali nikada nije prestala neutješno patiti zato što joj je dijete u domu. Bila je beskrajno tužna zbog odvojenosti od svoga sina te je zbog toga brižno i s ljubavlju pazila na svu drugu djecu u skloništu. Bila je to draga djevojka, vrlo vesele naravi i svi su je u skloništu zaista voljeli”, objašnjava Neva Tölle.

Prema njezinim riječima, Jelena Sabina Jakopović na koncu je ipak našla snage i volje da vlastiti život dovede u red. Dobila je stalni posao konobarice u lokalu zagrebačkog kazališta “Vidra” i bila odlučna da vrati svog sina. Kako je u skloništu bila u sigurnom i stabilnom okruženju, te je našla stalni posao, Autonomna ženska kuća dopisom od 17. veljače 2006. Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu predložila je češće kontakte majke i djeteta, ali i njihovo ponovno ujedinjenje. Jelena je već tada, veli Neva Tölle, stekla sve uvjete da joj se dijete vrati. No ni Centar za socijalnu skrb ni Općinski sud u Ivanić Gradu nisu dopustili da se dijete vrati majci s obrazloženjem da “Autonomna kuća nema uvjete za normalan razvoj djeteta”. Zbog svih tih propusta koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tölle uvjerava da neće odustati od pokušaja da dokaže da je država itekako kriva za smrt Jelene Sabine Jakopović. “Sve nadležne institucije upozoravali smo da je njezin život u opasnosti i svi su se osim policije oglušili. Da su nas poslušali, Jelena ne bi bila mrtva.

Mi ćemo ustrajati na kaznenim prijavama protiv djelatnika Centra za socijalnu skrb i Općinskog suda u Ivanić Gradu, i to za pomaganje u ubojstvu. Ovako nešto se više nikad ne smije ponoviti! Jednako su odgovorni i Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo socijalne skrbi i mi ćemo ovih dana organizirati mirne prosvjede pred zgradama tih dviju institucija jer samo uz pomoć građana možemo stati na kraj ovom nemaru i krvavim ubojstvima zlostavljanih žena”, poručila je koordinatorica Autonomne ženske kuće. Nije samo Autonomna ženska kuća nadležne institucije upozoravala da Jeleni Sabini Jakopović i njezinu sinu treba hitno pružiti zaštitu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik za Nacional je u ponedjeljak potvrdila da je o alarmantnoj situaciji Centar upozorio i njezin Ured. “Spis pokojne Jelene Jakopović obrađen je 29. ožujka 2006. te je poslana preporuka i upozorenje Centru za socijalnu skrb u Ivaniću da se djetetu i majci osigura adekvatan smještaj. Oni su to upozorenje primili, ali su neadekvatno reagirali. Donijeli su mišljenje da je neprimjereno da ona živi sa svojim djetetom te je na taj način doveli u životnu opasnost.”. Jelena Sabina Jakopović djelatnicama Autonomne ženske kuće ispričala je da ju je suprug već dvaput pokušao ubiti.

Prvi put to se dogodilo kad je otkrio adresu kafića koji je vodila u Ivanić Gradu, u koji je upao naoružan pištoljem i počeo pucati. Sljedeći put Tomislav se na suprugu okomio u prosincu prošle godine, kada ju je nazvao telefonom i molio da se nađu kako bi u miru raspravili svoje probleme i napokon se sporazumjeli o razvodu i brizi za sina. Jelena Jakopović popustila je njegovim molbama, a kad ga je 5. prosinca dočekala na dogovorenom mjestu, Tomislav ju je silom ugurao u automobil za čijim je upravljačem sjedio njegov otac Milovan. Cijelo vrijeme prijeteći da će je ubiti, odveli su je u napuštenu tvorničku halu, gdje joj je Milovan Jakopović cijelo vrijeme držao nož pod grlom. Njezin suprug Tomislav za to je vrijeme navodno urlao: “Treba ju ubiti!” Kad je Jeleni pozlilo, nasilnici su se smilovali i poslali je liječniku, koji je sve prijavio policiji. Milovan Jakopović još je u pritvoru, koji je zbog protupravnog oduzimanja slobode i pokušaja ubojstva zatražio Županijski sud u Zagrebu. Najapsurdnije od svega jest to što je, unatoč traženju PU zagrebačke da zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke Tomislava Jakopovića zadrži u pritvoru, on pušten da se brani sa slobode. Unatoč činjenici da je oteo i umalo ubio svoju suprugu, Tomislavu Jakopoviću nitko nije zabranio da posjećuje dijete u Nazorovoj, gdje je na kraju ustrijelio suprugu, a potom i sebe. Taj 22-godišnji mladić i sam je bio žrtva obiteljskog nasilja. Nakon što se razveo od njegove majke Milke, Tomislavov otac Milovan ubio je svoju nevjenčanu suprugu.

Tomislavova majka u međuvremenu se udavala i razvodila čak četiri puta, a osim Tomislava imala je još troje djece koja su joj oduzeta zbog zanemarivanja i smještena u udomiteljske obitelji. Tomislav Jakopović i sam je bio zanemarivan od majke, a navodno i kontinuirano zlostavljan od njezinih muževa, tako da je gotovo cijeli život proveo po dječjim domovima i odgojnim ustanovama. Uspio je završiti samo osnovnu i jedan razred srednje škole. Svoju buduću suprugu Jelenu Sabinu navodno je poznavao otkako su bili djeca jer su oboje živjeli u Kloštar Ivaniću. Jelena Sabina, djevojačkog prezimena Kožar, oca je izgubila u prvoj godini života, a u Kloštar Ivaniću živjela je s majkom Ivanom Majom i polubratom Nikolom. Završila je Opću gimnaziju, potom upisala Višu ekonomsku školu, od koje je uskoro odustala. Ljubavnu vezu s Tomsilavom Jakopovićem počela je prije otprilike pet godina, tri su godine živjeli zajedno, a potom se prije dvije godine i vjenčali. Njihov je sin rođen u srpnju 2004. Iako se i sama ponekad problematično ponašala i nije uvijek bila uzorna i savjesna majka, Jelena Sabina Jakopović u posljednje je vrijeme svim silama pokušavala vratiti svoj život na pravi put i svom sinu osigurati mirnije djetinjstvo. Krvava tragedija u kojoj je mlada žena izgubila život, a njezin dvogodišnji sin oba roditelja, neoprostiva je mrlja za hrvatsku državu.

Ključne propuste napravili su Općinski sud u Ivanić Gradu i tamošnji Centar za socijalnu skrb koji nisu ništa poduzeli kad su ih i Jelena Jakopović, Autonomna ženska kuća u Zagrebu i Ured za ravnopravnost spolova upozorili da suprug zlostavlja i nju i sina te da joj prijeti smrću. Štoviše, dijete zadržavaju u Domu i nakon što iz Autonomne ženske kuće primaju dopis u kojem je potvrđeno da je Jelena Jakopović u sigurnom okruženju, te da je našla stalan posao i sposobna je brinuti se za sina. Da stvar bude gora, Tomislavu Jakopoviću dopuštaju da u Nazorovoj posjećuje sina, a sudsko rješenje kojim se uređuje vrijeme posjeta šalje oboma supružnicima, tako da je Tomislav Jakopović znao kad će njegova supruga posjećivati Nazorovu. I policija je dopisom od 6. prosinca 2005. Centar obavijestila o otmici i nasilju kojem je Jelena Jakopović bila izložena.

Za osudu je i potez Županijskog suda da, nakon što je s ocem oteo i prijetio smrću svojoj supruzi, Jakopovića pusti da se brani sa slobode i tako ponovno dovede u opasnost život Jelene Jakopović. Na kraju, nije jasno što je Jakopović radio na slobodi kad je bila raspisana tjeralica koja je bila na snazi i onoga dana kad je ubio suprugu. Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu socijalne skrbi ne smije se dopustiti da operu ruke od odgovornosti za još jednu tragičnu smrt žrtve obiteljskog nasilja, jer nikako ne mogu opovrgnuti da je ubojstvo Jelene Jakopović moglo biti spriječeno. OKVIRI 'Tomislava je trebalo liječiti' “Tomislav je dvije godine prijetio mojoj kćeri, na to sam upozoravala i policiju i Centar za socijalnu skrb u Ivanić Gradu, ali nitko me nije ozbiljno shvaćao. Prijetio je da će ubiti i Jelenu i njihova sina, i to ne zbog ljubomore, nego zato što se Jelena odlučila razvesti pa za njega više neće imati tko zarađivati novac”, ispričala je Nacionalovoj novinarki u svom domu u Kloštar Ivaniću Ivana Maja Jagodić, majka ubijene Jelene Sabine Jakopović. U potpunom šoku, samo nekoliko minuta nakon što je na mjesnom groblju u lijesu vidjela mrtvo tijelo svoje kćeri, Ivana Maja Jagodić je izustila: “Ovome nije kraj. Sin moje Jelene je u opasnosti.Tomislava znam otkad je bio malo dijete, znam da je imao grozan život i iako mi je zvjerski ubio kćer, ja ga žalim. Svima sam govorila da je Tomislav težak bolesnik i da ga treba liječiti i pomoći mu. Ovo se nije smjelo dogoditi, institucije su bile upozorene, država nije smjela dopustiti da Jelena umre. Ne razumijem s kojim se pravom sad u sve to svojim izjavama upliću političarke Jadranka Kosor i Dorica Nikolić, kad je jasno da u ovoj državi stvari ne funkcioniraju, kad nitko ne čuje i ne reagira na vapaje u pomoć. Što sad ikome vrijede izjave političara kad nitko neće preuzeti odgovornost, a pravosuđe i vlast krivi su za smrt mog djeteta”, ispričala je očajna majka dan prije pogreba svoje kćeri, Jelene Sabine Jakopović. Prekasno pozvali policiju Tomislav Jakopović ubio je suprugu pa sebe u dvorištu Doma za djecu u Nazorovoj. Prije tragedije prijetio je pištoljem socijalnoj radnici.

Navodno je tek tada pozvana policija, iako je zlostavljao suprugu i prijetio joj čitavih pola sata prije. Skandalozno ponašanje suda Neshvatljivo je da Općinski sud u Ivanić Gradu i tamošnji Centar za socijalnu skrb nisu ništa poduzeli kad su ih i Jelena Sabina Jakopović, i Autonomna ženska kuća u Zagrebu, i Ured za ravnopravnost spolova upozorili da suprug zlostavlja i nju i sina te da joj prijeti smrću. Centar policiji nikad nije prijavio te prijetnje, što je u ponedjeljak za Nacional potvrdio načelnik PU zagrebačke Krunoslav Borovec. Umjesto da učine ono što nalažu Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji i Nacionalna strategija za sprječavanje nasilja u obitelji, te Jelenu Jakopović i njezino dijete sklone na sigurno, obavijeste policiju i zatraže zabranu pristupa za Tomislava Jakopovića nakon što je on oteo dijete, Sud i Centar dijete oduzimaju majci i šalju ga u Dom za djecu. Prva prijava U prosincu prošle godine Jelena Jakopović prijavila je policiji da su je suprug i svekar oteli i držali zatočenu kod Dugog Sela.>email to:Marina Bilus

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika