20.06.2006. / 09:19

Autor: Hrvoje Perinić

SMRT AGENTA CALIPARIA

Talijani pokreću tužbu protiv američkog vojnika

Talijanski tužioci zatražili su u ponedjeljak podizanje optužbe protiv američkoga vojnika koji je na kontrolnoj točki u Bagdadu ustrijelio talijanskoga agenta prilikom akcije spašavanja novinarke, javlja Hina. Kobna se pucnjava dogodila 4. ožujka 2005., a smrt Nicole Caliparija razljutila je Talijane koji su se ionako već masovno protivili ratu u Iraku.Vlasti traže optužnicu za ubojstvo i pokušaj ubojstva, kaže jedan od tužilaca koji je želio ostati anoniman jer novi talijanski zakon samo glavnome tužiocu dopušta razgovor s novinarima.

Prošla, konzervativna talijanska vlada Silvija Berlusconija, odana američka saveznica, uporno je tražila istragu toga slučaja, ali je i tvrdila da taj incident neće promijeniti talijansko prijateljstvo s Washingtonom. I nova talijanska vlada lijevoga centra priopćila je da taj slučaj neće pokvariti dobre odnose Italije i SAD-a. "To su pitanja iz prošlosti, nju ne možete promijeniti, na sudovima je ocjena odgovornosti i mogućega kršenja zakona", rekao je ministar vanjskih poslova Massimo DAlema. Tužilac koji radi na slučaju Calipari kaže da će sucu trebati barem dva mjeseca da odluči o zahtjevu. Prema njegovim riječima, tužioci žele pokazati da je američki vojnik počinio "političko ubojstvo" jer je Calipari bio državni službenik, a njegova je smrt naštetila talijanskim interesima. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman kaže kako je istraga američke vojske zaključila da je riječ o "tragičnoj nesreći". Prema njegovim riječima, američki zapovjednici bilježe sve manji broj smrtonosnih incidenata na kontrolnim točkama, dijelom i zbog poboljšanja procedure, promijenjene nakon Caliparijeve smrti.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika