20.06.2006. / 09:34

Autor: Hrvoje Perinić

SLOVENIJA-HRVATSKA

Janez Janša: Bijela knjiga nije napad na Hrvatsku

Slovenski premijer ja naglasio da je Bijela knjiga "zbirka povijesnih dokumenata i akata koji ilustriraju formalno stanje na granici između Slovenije i Hrvatske u vrijeme prije osamostaljenja"

Slovenski premijer Janez Janša govorio je u sklopu jednosatnog razgovora za Televiziju Slovenija uoči Dana državnosti i o odnosima s Hrvatskom, pri čemu se osvrnuo na Bijelu knjigu o graničnim pitanjima, koju je prezentiralo ministarstvo vanjskih poslova. Janša je istaknuo kako Bijela knjiga nije napad na Hrvatsku i dodao da "i Hrvatska može izdati svoju zbirku dokumenata jer istina je da su se u bivšoj Jugoslaviji neke nadležnosti preklapale". Slovenski premijer ja naglasio da je Bijela knjiga "zbirka povijesnih dokumenata i akata koji ilustriraju formalno stanje na granici između Slovenije i Hrvatske u vrijeme prije osamostaljenja" te da je to "ključno zbog našeg dogovora da ćemo priznati to stanje i da republička granica postaje državnom granicom". U Bijeloj knjizi, rekao je Janša, objavljeno je mnogo građe koja do sada nije bila poznata široj javnosti. "Važno je kako se vlast stvarno provodila na pojedinim točkama na granici prije osamostaljenja, za što je bio zadužen Piran, a za što Buje. I sam bio iznenađen nekim dokumentima. U mnogim pojedinačnim slučajevima to će olakšati da se utvrdi tko je na kojem području imao nadležnosti", tvrdi Janša. Premijer Sanader najavio je u ponedjeljak izlaženje i hrvatske Plave knjige.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika