Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

Autor: Eduard Šoštarić

POZADINA HRVATSKO-AMERIČKE ZDRUŽENE VJEŽBE

HV-ove Kobre napast će talibane

Pripadnici elitnih postrojbi HV-a ovih dana u Albaniji uvježbavaju protuterorističko djelovanje kako bi krajem godine krenuli u čišćenje Afganistana od terorista

Hrvatsko-američka vojna vježba 'Adriatic Eagle' u Albaniji uvježbava vojnike da što brže i preciznije reagiraju oružjemHrvatsko-američka vojna vježba 'Adriatic Eagle' u Albaniji uvježbava vojnike da što brže i preciznije reagiraju oružjem Hrvatsko-američke vojne snage početkom lipnja ove godine počele su vježbe za vrlo vjerojatno zajedničko vojno sudjelovanje u najrizičnijoj četvrtoj fazi operacije širenja NATO snaga na cjelokupni afganistanski teritorij. To znači da bi se hrvatsko-američke vojne snage zajednički s drugim članicama NATO saveza trebale obračunati s ostacima Talibana i simpatizera terorističke mreže Al-Qaede koji su koncentrirani na području jugoistoka Afganistana na granici s Pakistanom, doznaje Nacional iz izvora bliskih Glavnom stožeru HV-a. Posljednja i najrizičnija faza proširenja NATO postrojbi kreće koncem ove i početkom 2007 godine.

Pripadnici dvaju vodova iz 2. i 4. gardijske brigade, odnosno namjenskih pješačkih vojnih snaga za mirovne operacije zajedno sa dijelovima 34. Red Bull divizije američke Nacionalne garde iz Minessote koja je angažirana u Iraku i najtežim operacijama u Afganistanu provode zajedničku obuku na vojnom poligonu Gašinci u blizini Đakova. Istodobno, od 29. svibnja do 22. lipnja 2006. godine u Albaniji se održava međunarodna "Adriatic Eagle" u kojoj sudjeluju pripadnici OS RH - Bojne za specijalna djelovanja "Kobre", te oružanih snaga SAD-a, Albanije i Makedonije. Cilj vježbe „Adriatic Eagle“ je uvježbavanje specijalnih postrojbi zemalja članica Američko-jadranske povelje deklariranih za NATO operacije zajedno s pripadnicima američkih specijalnih snaga, te podizanje njihove interoperabilnosti. Vježba se održava u dva albanska mjesta - Shenjini (Naval Military Installation/vojno-pomorska baza) i Farka (Special Forces Battalion Training Sites/poligon za obuku specijalnih postrojbi), a u vježbi sudjeluje 31 pripadnik Bojne za specijalna djelovanja OS RH. Da je zaista riječ o obuci usmjerenoj isključivo za borbu protiv terorizma i gerilskih skupina govore i informacije s terena o programu obuke na obje vježbe.

Operacije zaštite konvoja, okruženje terorističkih skupina i pretraga odnosno "čišćenje" terena, operacije u urbanim sredinama, pojednostavljeno, ulične borbe i pretresi po kućama samo su dio programa uvježbavanja. Potom se uvježbava refleksno gađanje čime se žele obučiti vojnici da pravodobno i što preciznije reagiraju s oružjem kad im je život neposredno ugrožen, a pored toga radi se i na uvježbavanju medicinskih evakuacija ranjenika u borbi. Hrvatska vojska i hrvatska obrambena politika općenito, na ovaj način su deklarirale svoj angažman u budućim NATO operacijama u svijetu, pojednostavljeno, hrvatske postrojbe spremaju se da uskoro krenu u najopasnije misije diljem svijeta.

Budući da će američki vojnici pokrivati 90 posto cjelokupne zone odgovornosti u četvrtoj fazi širenja NATO snaga u Afganistanu na krajnjem jugoistoku uz granicu s Pakistanom, sve druge zemlje koje će zajednički djelovati s američkim snagama morat će se upoznati s djelovanjem američkih snaga na terenu, ustroju i radu stožera i zapovjedništava u vojnim operacijama, korištenju i održavanju njihove opreme i tome slično.

Ovo je prvi put da američka postrojba jačine voda dolazi na obuku u Hrvatsku, jer sve do sada, primjerice, u zajedničkim vježbama američkih i hrvatskih vojnika na Slunju, u Hrvatsku su dolazile američke marinske ekspedicijske postrojbe već bazirane negdje na moru kako bi s rashodovanim topništvom i tenkovima Abrams odrađivali gađanje s viškom streljiva predviđeno godišnjim planom, ali ne i ovako specifičnu obuku.

Vježba i obuka s američkom postrojbom veličine voda pripremala se od početka godine punih šest mjeseci što govori o ozbiljnosti i važnosti cjelokupnog projekta.

Koncem lipnja u Hrvatsku će upravo zbog završnog održavanja ove vježbe stići i tri američka generala i to zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Larry W. Shellito i zapovjednik 34. pješačke "Red Bull" divizije Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Rick D. Erlandson, te pomoćnik zapovjednika Nacionalne garde brigadni general Jon L. Trost.

Ne pamti se kad su Hrvatsku odjednom posjetila tri američka generala. Zanimljivo je da već idućeg mjeseca u SAD odlazi hrvatska postrojba jačine voda u Camp Ripley u Minnesoti. Radi se o istoj hrvatskoj vojnoj postrojbi koja se ovog mjeseca uvježbava s američkim vojnicima što govori o jačini i intenzitetu priprema za slanje hrvatskih postrojbi u mirovne operacije.

U MORH-u smo neslužbeno doznali kako je Hrvatska u razgovoru s NATO dužnosnicima izrazila želju da u Afganistanu samostalno preuzme tzv. PRT, odnosno odgovornost za sigurnost, obnovu i razvoj civilnih institucija na području primjerice veličine jedne hrvatske županije. Naravno, to je veliki sigurnosni i financijski izazov, ali i potez koji bi na međunarodnom političkom planu donio Hrvatskoj izniman ugled. Takvo stajalište Hrvatske snažno podupire SAD i o tome se već sada razgovara.

Međutim, zajedničku obuku američkih i hrvatskih snaga ne dovode u vezu s bilo kakvim slanjem dodatnih snaga u Afganistan, jer se, kako nam kažu, o tome nije donijela nikakva politička odluka. Prije bilo kakvog razmatranja planova o eventualnom dodatnom angažiranju hrvatskih vojnih snaga treba se napraviti analiza o dosadašnjem hrvatskom angažmanu, rekli su nam u MORH.

Ipak, na konkretno pitanje o programu obuke američkih i hrvatskih snaga koji je isključivo u funkciji borbe protiv terorizma, visokopozicionirani Nacionalov izvor nam je rekao kako Republika Hrvatska, odnosno njezine vojne snage moraju biti spremne odgovoriti svim zahtjevima mirovnih misija pa i u slučaju borbenog djelovanja. "Ako želimo postati dio NATO saveza onda preuzimamo na sebe i obveze kao i druge zemlje članice.

Hrvatska javnost mora znati kako se borba protiv terorizma i skupina koje prijete današnjim demokratskim vrijednostima i načelima modernog svijeta ne vodi na granicama naše države, jer bi to bilo pogubno, već se vodi daleko od kuće. Treba posve otvoreno reći, kako god to kome zvučalo, hrvatski vojnici danas u Afganistanu sudjeluju i u borbi za uništenje opojnih droga, jer je poznato da je Afganistan polazište opijata za balkansku rutu droge koja prolazi i ostaje jednim dijelom i u Hrvatskoj. Ipak, u konačnici mi odlučujemo gdje i kada uputiti naše vojnike i to u skladu s našim realnim mogućnostima", rekao je Nacionalov izvor iz MORH-a.

Hrvatska sudjeluje u misiji ISAF-u s kontingentom od 50 ljudi u Kabulu još od 2003. U 2004. upućeni su civilni policajci i jedan diplomat u Feyzabad. Prošle 2005. u misiju zajedno s Albanijom i Makedonijom upućen je i medicinski tim koji je također u Kabulu. Prije dva mjeseca u Chagcharan je upućen i Mobilni tim za promatranje i vezu, a u Mazar-e-Sharif jedan broj stožernih časnika.

Uskoro slijedi razmještaj operativnih timova za vezu i namjenskih snaga pješaštva u područje Mazar-e-Sharifa i Meymaneaha. Do kraja godine u Afganistanu na raznim lokacijama Republika Hrvatska imat će 150 pripadnika OS RH. Uspjeh NATO-ove misije u Afganistanu demonstrirao bi sposobnost NATO saveza da državu koja je stoljećima ratovala i bila izložena raznim oblicima fanatizma i terorizma transformira u stabilnu zemlju koja u budućnosti može ekonomski i politički prosperirati.

S druge strane, neuspjeh NATO-a u Afganistanu bio bi težak udarac kredibilitetu Saveza i dokaz da NATO nije sposoban voditi operacije izvan euroatlantskog područja. Posljednji događaji započeti posjetom američkog potpredsjednika Dick Cheneyja Hrvatskoj i susretima s najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima, potom pripreme za službeni posjet hrvatskog premijera Bijeloj kući, koje su donedavno bile nezamislive, te posljednje vježbe i zajednička obuka američkih i hrvatskih vojnih postrojbi unatoč ukidanju američke vojne pomoći Hrvatskoj prije dvije godine, očit su znak zatopljenja bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Upućivanje hrvatskih vojnika u Irak kao i američki zahtjev Hrvatskoj da potpiše bilateralni Sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu tzv. članak 98. više nisu na dnevnom redu i popisu američkih želja prema Hrvatskoj. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank pred kraj svog mandata uspio je ojačati i popraviti političke odnose na relaciji Washington - Zagreb i to nakon niza posve opravdanih kritika zbog svojih nastupa u hrvatskim medijima gdje je vrlo oštro kritizirao hrvatsku državnu politiku.

Bijela kuća je već najavila da američki predsjednik George W. Bush namjerava imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu je priopćilo da je riječ o Robertu Bradtkeu. Redovita veleposlanička rotacija u Zagrebu shvaća se kao dodatni znak jačanja hrvatsko-američkih odnosa, jer u Zagreb dolazi karijerni diplomat zavidne reputacije. Bradtke dolazi s mjesta zamjenika pomoćnika državne tajnice za europska i euroazijska pitanja, a na tom je mjestu bio od 2001. godine. U diplomaciju je ušao 1973. godine, a dio diplomatskih mandata tijekom karijere proveo je i u Zagrebu.

Nakon služenja u američkoj misiji u Londonu, tadašnji američki predsjednik Bill Clinton postavio ga je za izvršnog tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost. Robert Bradtke posebice je bio angažiran na širenju NATO-a, pa se može očekivati kako će budućem veleposlaniku pitanje ulaska Hrvatske u NATO biti jedno od važnijih, stoga je i u pripremi njegova dolaska razumljiva sve intenzivnija vojna suradnja između Republike Hrvatske i SAD-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika