20.06.2006. / 15:49

Autor: Vedrana Baričević

UN

Usvojena hrvatska izjava o pravima žena

Izjava o sudjelovanju žena u političkom životu poziva vlade zemalja članica da uklone stereotipe i prepreke u cilju postizanja stvarne ravnopravnosti spolova u političkom i javnom životu

Ministrice vanjskih poslova i druge visoko rangirane dužnosnice, na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi u ponedjeljak, jednoglasno su usvojile Izjavu o sudjelovanju žena u političkom životu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Taj dokument je, u ime Hrvatske, predložila hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinda Grabar-Kitarović.

Izjava poziva vlade zemalja članica da uklone stereotipe i prepreke u cilju postizanja stvarne ravnopravnosti spolova u političkom i javnom životu, te da donesu mjere za ubrzanje ostvarivanja stvarne ravnopravnosti žena, uključujući i reviziju i dopune postojećeg izbornog zakonodavstva. "U svjetlu nesmanjenog jaza između de iure i de facto ravnopravnosti žena, pozivamo vlade na provedbu privremenih posebnih mjera kojima će se ubrzati ostvarenje stvarne ravnopravnosti žena", stoji u izjavi.

Izjavu o političkoj participaciji žena podržale su ministrice vanjskih poslova Austrije, Mađarske, Izraela, Južnoafričke Republike, Velike Britanije, Makedonije i Poljske, zamjenica premijera Španjolske i povjerenica Europske komisije za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

U priopćenju MVPEI-a navodi se kako se tijekom večere raspravljalo i o Deklaraciji o pravima žena ministrica, kojom se ističe potreba za usredotočenjem na ženska prava u sustavu ljudskih prava Ujedinjenih naroda i procesu reforme UN-a, ali se napominje kako je tekst te Deklaracije još u pripremi.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika