21.06.2006. / 13:20

Autor: Ana Kirin

Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je doputovao u Beč i započeo razgovore s čelnicima zemalja Europske unije. Teme razgovora su iranska nuklearna kriza, liberalizacija međunarodne trgovine te situacija u zatvoru Guantanamo. Najavljeno je da će Bush pokušati učvrstiti suradnju Sjedinjenih Država i EU. Naglasit će da SAD i Unija trebaju ostati čvrsti u pritisku kako bi Iran prekinuo program obogaćivanja urana, a zauzvrat dobio obećani paket poticaja od Zapada.

Bush od europskih partnera također očekuje uklanjanje poljoprivrednih subvencija kako bi razgovori o sporazumu o globalnoj slobodnoj trgovini mogli napredovati. Očekuje se i da će se europske države obvezati financijski pomoći obnovu Iraka.

Bush je počeo dan susretom sa šefom austrijske države Heinzom Fischerom, čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom. Susretu su nazočili austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, američka državna tajnica Condoleezza Rice i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Zbog posjeta američkog predsjednika u Beču su poduzete jake mjere sigurnosti u kojima je angažirano više od tri tisuće austrijskih policajaca.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika