21.06.2006. / 10:15

Autor: Ana Kirin

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Sjeverna Koreja traži pregovore sa SAD-om

Strahujući od mogućeg lansiranja sjevernokorejskih raketa Sjedinjene države aktivirale su raketni štit

Dan nakon izjave u kojoj se poziva na svoje pravo da izvrši lansiranje, Sjeverna Koreja je u srijedu objavila da želi izravne razgovore sa SAD-om o svojim planovima testiranja dalekodometnih projektila.

Sjedinjene države su svoj obrambeni sustav za presretanje raketnih projektila prebacile s pokusne na operativnu funkciju strahujući od mogućeg lansiranja sjevernokorejskih raketa. To lansiranje moglo bi se dogoditi u sklopu testiranja dalekometne nuklearne rakete. Američki dužnosnici ranije su objavili kako satelitske snimke pokazuju da je Sjeverna Koreja vjerojatno završila s punjenjem goriva rakete Taepodong-2, koja bi navodno mogla doseći Aljasku. Pentagon još nije potvrdio niti negirao informacije o aktiviranju raketnog štita.

SAD i Japan objavili su da će razmotriti uvođenje sankcija Sjevernoj koreji te da će potaknuti UN-ovo Vijeće sigurnosti na protumjere ukoliko se lansiranje ne zaustavi.

Budući da Sjeverna Koreja ne odustaje od testiranja dalekometnog projektila, što je izazvalo napetosti između nje i Južne Koreje, bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-Jung otkazao je najavljeni posjet susjednoj zemlji. Na sastanku dogovorenom za sljedeći tjedan trebao se uspostaviti dijalog između te dvije države.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika