23.06.2006. / 09:41

Autor: Ana Kirin

SJEVERNA KOREJA - SAD

SAD ipak neće izvesti preventivni udar

Minsitar obrane William Perry predložio je da Sjedinjene Države izvedu preventivni udar, što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley odbacio tvrdnjom da je diplomacija pravi odgovor na sjevernokorejsku prijetnju

Sjedinjene države priopćile su u četvrtak da je njihov proturaketni sustav u nastajanju "ograničenih operativnih sposobnosti" za zaštitu od oružja poput rakete dugoga dometa kakvu Sjeverna Koreja uskoro kani testirati te tako odbacile ideju o "preventivnome udaru". Minsitar obrane William Perry predložio je da Sjedinjene Države izvedu preventivni udar, što je savjetnik američkoga predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley odbacio tvrdnjom da je diplomacija pravi odgovor na sjevernokorejsku prijetnju.
Sjedinjene su Države zadnjih desetljeća potrošile stotine milijuna dolara za proturaketni sustav. "Imamo proturaketni obrambeni sustav... Ono što zovemo obrambenim sustavom protiv dalekometnih raketa zapravo je istraživački, razvojni, školski tip sustava", rekao je Hadley. "On ima neke ograničene operativne sposobnosti. A svrha proturaketnoga obrambenoga sustava jest obrana teritorija Sjedinjenih Država od napada", dodao je.

Hadley je ponovio američki poziv Sjevernoj Koreji da odustane od testiranja balističkoga projektila koji bi, vjeruje se, mogao dosegnuti i američko tlo. Sjeverna Koreja je daleko odmakla u pripremama za testiranje, drži Bijela kuća, a prenosi Reuters. "Pozorno to pratimo i pripreme su otišle veoma daleko", rekao je Hadley na novinarsko pitanje da komentira ocjenu Južne Koreje da se to lansiranje i ne može dogoditi tako brzo. Pozvao je Koreju da se drži vlastita moratorija na takva lansiranja iz 1999. te da se vrati pregovorima šest strana o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Prema njegovim riječima, eventualno lansiranje dalekometne rakete ugrozilo bi te pregovore, ionako trenutačno u pat-pozicji, u kojima sa Sjevernom Korejom pregovaraju SAD, Rusija, Južna Koreja, Japan i Kina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo sjevernokorejskoga veleposlanika u Moskvi i izrazilo mu zabrinutost zbog plana o lansiranju dalekometne rakete. Agencija Associated Press javlja kako je to neuobičajen potez Moskve, tradicionalne saveznice komunističke Koreje. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanika Paka Uija Chuna obavijestilo o tome da se Rusija ne slaže ni s kakvim potezima koji bi naškodili regionalnoj stabilnosti i "otežali traženje rješenja za nuklearni problema na korejskom poluotoku".

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika