23.06.2006. / 12:50

Autor: Ana Kirin

UBOJSTVO U NAZOROVOJ

Prosvjed ženskih aktivistica

Prosvjedom pred Ministarstvom pravosuđa aktivistice su još jednom htjele upozoriti na nefunkcioniranje sustava zaštite žrtava zlostavljanja te da je zaustavljanje daljnjeg nasilja i ubijanja žena prije svega zadatak države

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb prosvjedovale su pred Ministarstvom pravosuđa zbog ubojstva Jelene Sabine Jakopović, 25-ogodišnje majke koju je prije tjedan dana u parku Dječjeg doma u Nazorovoj ubio suprug . Ovim prosvjedom aktivistice su još jednom htjele upozoriti na nefunkcioniranje sustava zaštite žrtava zlostavljanja te da je zaustavljanje daljnjeg nasilja i ubijanja žena prije svega zadatak države.

"Zaposlenici Centra za socijalnu skrb u Ivanić Gradu, koje se ovih dana žestoko proziva kao glavne krivce koji nisu pružili zaštitu Jeleni Sabini Jakopović, nisu napravili bitne propuste u radu i pružili su joj svaku moguću pomoć", rekao je pomoćnik za socijalnu skrb Dragutin Keserica. "Napominjem da nadzor koji provodimo još nije gotov i da ćemo tek u ponedjeljak imati sva objašnjenja. No, prema informacijama kojima sada raspolažem, imenom i prezimenom prozvana socijalna radnica nije napravila bitne propuste, nego je, štoviše, postupila potpuno odgovorno. Kad joj se pokojna Jelena Sabina Jakopović u kolovozu prošle godine obratila za pomoć i rekla joj da se boji za svoj i život svojeg djeteta, ona je odmah o tome obavijestila policiju te ženu i dijete na trošak Centra uputila u Dom za zlostavljane žene u Rijeci. Prema našim informacijama, samo nekoliko dana kasnije pokojnica je svojevoljno napustila dom i otišla natrag sa suprugom", izjavio je Keserica. Dodao je kako nemaju nikakvih podataka da je iz Doma odvučena nasilno.

Podsjetimo, Dragutin Keserica je na početku skandala u Caritasovom domu kojeg je vodila Jelena Brajša, izjavio je za Nacional da će podnijeti otkaz na svoj položaj ako se utvrdi zlostavljanje djece. Keserica nije odstupio sa svojeg položaja.

Ravnatelj prozvanog centra Petar Krnjaić, koji je izjavio da stanarke skloništa za žene žrtve nasilja imaju iste karakteristike kao i njihovi zlostavljači, u srijedu je podnio ostavku, koja je odmah prihvaćena. Keserica nije znao objasniti zbog čega je dijete obitelji Jakopović bilo smješteno u Dječji dom u Nazorovoj ulici, što se smatra najvećim propustom Centra. Naime, prema tvrdnji koordinatorice Autonomne ženske kuće Neve Tolle, u prosincu prošle godine pokojni Tomislav nasilno je oteo dijete od svoje supruge i odveo ga svojoj majci. Jelena Sabina Jakopović o tome je obavijestila Centar, koji joj je poručio da će sljedeći dan zajedno otići po dijete. No, u međuvremenu je dijete bez njezina znanja smješteno u Dom a sud je donio rješenje prema kojem dijete i ostaje u Domu.


Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika