Objavljeno u Nacionalu br. 554, 2006-06-26

Autor: Robert Bajruši

TIHI START RAČANOVE KAMPANJE

'Sanader dobro reklamira loš proizvod'

PREMDA TVRDI DA NIJE ZAPOČEO predizbornu kampanju, predsjednik SDP-a Ivica Račan sve je aktivniji: za Nacional govori o poziciji ljevice, odnosima SDP-a s HSS-om te liku i djelu Milana Bandića

Račan je u razgovoru za Nacional najavio oštriji kurs prema Vladi i pokušao objasniti odakle ta nova briga za sve koji su u najamnom odnosuRačan je u razgovoru za Nacional najavio oštriji kurs prema Vladi i pokušao objasniti odakle ta nova briga za sve koji su u najamnom odnosu Premda to ni za živu glavu neće priznati, Ivica Račan započeo je predizbornu kampanju. Nedavno se u Strasbourgu susreo s vodećim dužnosnicima Europske unije, a zatim je počeo napadati HDZ na unutarnjepolitičkim temama. Esdepeovci su optužili vladu Ive Sanadera da želi financijski uništiti Požešku županiju jer u njoj vladaju socijaldemokrati, vodeći članovi stranke namjeravaju napasti HDZ-ovu zdravstvenu politiku, a 1. srpnja na zagrebačkom Bundeku organiziraju Tematsku konvenciju o pravima radnika. Neće biti crvenih karanfila, ali u radnim materijalima spominju se termini kao što su grabež i pljačka. Ukratko, SDP želi vratiti podršku ostataka nekadašnje radničke klase u Hrvatskoj. Račan je u razgovoru za Nacional najavio oštriji kurs prema Vladi i pokušao objasniti odakle ta nova briga za sve koji su u najamnom odnosu.

NACIONAL: Kao da se opet počinjete baviti radničkom tematikom, a poznato je da su vam često zamjerali nedostatak senzibiliteta za taj dio stanovništva?

- Ne bih rekao, jer SDP je uvijek bio na strani rada, a ne kapitala. Iza nas je 15 godina tranzicije koju obilježavaju divlji kapitalizam i nesmiljena trke za brzim bogaćenjem. Pred nama je druga faza tranzicije i želimo pokazati da hrvatsko društvo može biti socijalno odgovorno društvo bez sumnjivih vrijednosti koje je donio divlji kapitalizam. Ovdje mislim na pravednost, solidarnost i socijalnu osjetljivost i zato ćemo na Konvenciji potvrditi da prihvaćamo tržišnu ekonomiju i globalne procese, ali ne prihvaćamo tržišno društvo. Umjesto toga, tražimo socijalno odgovorno društvo. Globalizacija zahtijeva fleksibilizaciju rada, ali mi tražimo i sigurnost rada, kako bi se od njega moglo živjeti. Zaključci koje ćemo donijeti na Konvenciji obvezat će SDP na njihovo ostvarivanje kad na idućim parlamentarnim izborima osvojimo vlast. Revizija pretvorbe i tajkunski porez

NACIONAL: Najavili ste reviziju privatizacije i porez na tajkune. Zašto to niste učinili dok ste bili premijer?

- Nije istina da nismo na tome radili. Donijeli smo Zakon o reviziji privatizacije na temelju kojeg je stiglo i izvješće Državne revizije, koje smo primili kad više nismo bili na vlasti. Što je učinila Sanaderova vlada? Državna revizija iznijela je vrlo teške nalaze, a oni su predložili zaključak koji glasi “prima se na znanje”. Naravno da smo ga odbili. To ne znači da tražimo reviziju cjelokupne privatizacije nego da se postupi konzekventno u onim slučajevima na koje je ukazala Državna revizija. Nakon 1. srpnja izlazimo pred Vladu i Sabor s direktnim i indirektnim zahtjevima u tom smjeru.

NACIONAL: Koji su direktni zahtjevi?

- Vraćamo se na tzv. kazneni porez za one koji su u privatizaciji stekli veliku imovinu, a ne mogu dokazati da su platili porez. Tražit ćemo i materijalne sankcije za sve kojima se dokaže da su u privatizaciji kršili zakone. To uključuje i oduzimanje barem dijela njihove imovine, a revizija je utvrdila brojne takve slučajeve. Ima i drugih stvari koje namjeravamo inicirati. U SDP-u mislimo da treba destimulirati banke da stječu vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj, a treba uvesti i imovinske kartice koje će pokazati kako su se bogataši domogli kapitala.

NACIONAL: Kako doživljavate rezultate pojedinih istraživanja, poput nedavnog IRI-jeva, koja pokazuju da većina građana nije zadovoljna HDZ-om, ali ni SDP-om?

- Deset godina radio sam na istraživanjima i iščitavam ih kudikamo bolje nego mnogi drugi. Ali ovdje je riječ o percepciji i doista mislim kako zadnja linija obrane jedne provincijalne i desničarske Hrvatske glasi da su svi političari i stranke jednaki, a svemu se onda dodaje trivijalizacija medija putem izbjegavanja ozbiljnih tema. Dio medija stvara takvu percepciju, što pred nas stavlja zadatak da demantiramo takvu percepciju. U politici je percepcija u pravilu važnija od činjenica i zato priznajem da se Ivo Sanader u stvaranju percepcije pokazao boljim od mene, a HDZ od SDP-a. Sanader zna dosta dobro reklamirati proizvod koji je loš ili stvarati dojam odlučnosti čak i onda kad odlučno miješa vlastite loše odluke. Činjenice pokazuju da je moja koalicijska vlada imala bolje rezultate od aktualne Sanaderove, ali u percepciji se to zanemaruje. Odnos premijera i suradnika

NACIONAL: Pretpostavljam da znate kako u komparaciji između vas i Sanadera dominira percepcija prema kojoj je on energičan, a vi trom i spor političar koji teško donosi odluke?

- To je opet pokušaj da se stvar prebaci na irelevantne teme. Uspoređuju se ličnosti i dojmovi o ličnostima, kao da Hrvatska ovisi o tim pojedincima, što je apsolutna pogreška.

NACIONAL: Mislite da je nevažno tko je predsjednik Vlade?

- To nisam rekao, ali Hrvatska ne može ovisiti o gazdi ili japi. Povijest je pokazala da svaki put kad se to događalo, Hrvatskoj se loše pisalo. Ja nisam gazda à la Sanader i ne želim birati Vladu u kojoj je poslušnost osnovni kriterij, a ministri moraju slijediti vođu. Kad se donose dobre vijesti, za njih je zaslužan vođa. A kad se donose loše vijesti, a takvih ima dosta, tada nije pogriješio vođa nego neki član Vlade. Mislim da je tako sastavljena Vlada, koja ima loš rejting, dok je vođin dobar, najgore što se može dogoditi Hrvatskoj. Hvala lijepo, ja nisam takav vođa. Ja želim biti demokratski vođa koji okuplja pametne i sposobne ljude, koji ne moraju uvijek misliti poput mene i koji na svoja leđa neće preuzimati moje greške, kao što se to radi u Sanaderovu kabinetu. U SDP-u želimo okupiti kompetentne ljude, koji čak ne moraju biti naši članovi da bismo na njih utjecali partijskom disciplinom. S tim ljudima ne možete postupati kao s poslušnicima niti ministre vući za uši kako bi ispalo da ste sposoban vođa koji ne griješi. Odbijam se tako ponašati i zato me baš briga za ovakve usporedbe.

NACIONAL: Vidite li situaciju u kojoj bi bila moguća velika koalicija?

- Ne želim govoriti o hipotetskim starima. Ne vidim da je Hrvatska ugrožena ili postoji vanjska opasnost, koja bi za SDP bila razlog ulaska u takvu koaliciju. Čak ni taj Savez za reforme nema smisla. Ako ste dobili izbore, zašto biste tražila da netko drugi podmetne leđa za vas. Kad smo bili na vlasti, nismo takvo što tražili od HDZ-a, a i da jesmo, ne bismo dobili. Sanader sada opet troši vrijeme i ne usuđuje se provesti strateške reforme i sada bismo mi trebali podmetnuti leđa umjesto njega. Hvala lijepa, ne. Podmetnut ćemo ih kad dobijemo iduće izbore. Nećemo u koaliciju s njima, kako bismo HDZ-u pomogli da ispadne pametna i lijepa stranka. Ali podržat ćemo dobre odluke koje su u nacionalnom interesu.

NACIONAL: Mislite li i dalje da treba odstupiti Vladimir Šeks?

- Nisam tražio Šeksov odstup i dovoljno je vidjeti izvještaje s press konferencije pa da se u to uvjerite. Svi izvještaji su bili korektni, osim jednog naslova, a sada se moram osvrtati upravo na tu anomaliju. Rekao sam da, ako istraga ide u tom smjeru i upozori na njegovu odgovornost, onda je logično da bi i Šeks trebao odstupiti. A dodao sam da ne znam da istraga ide u tom smjeru. Ova situacija potvrđuje tezu o trivijalizaciji medija.

NACIONAL: Kao premijer nevoljko ste branili ribolovno-ekološku zonu, na kojoj je inzistirala Hrvatska seljačka stranka. Zašto ste sada podržali HSS i ideju o donošenju Zakona o ekološko-ribolovnom pojasu?

- Ja sam kao premijer predložio zonu i Sabor je prihvatio. HDZ je zamrznuo čitavu stvar i onda je Josip Friščić predložio njeno novo stavljanje na dnevni red. Ne vidim zašto ustrajavati na zamrzavanju nakon sličnih jednostranih odluka Slovenije i Italije. Slovenci su čak definirali i granice prema Hrvatskoj, što je neprihvatljivo. To su nove činjenice i ni u nedavnim razgovorima s najodgovornijim ljudima u Europskoj uniji o tom pitanju nije bilo ni najmanjih problema, ali ima ih u Hrvatskoj.

NACIONAL: U Strasbourgu su podržali SDP i HSS?

- Imao sam gomilu sastanaka i to uopće nije bio problem. Ovo pitanje nepotrebno se dramatizira, jer ne vidim zašto bismo nakon slovenskog postupka morali inzistirati na zamrzavanju svoje odluke. Berlusconijeva vlada poručila je da nisu potrebni međudržavni razgovori o ribarenju sve dok ne uđemo u EU. Dakle, i to je otpalo kao argument za zamrzavanje naše zone. Koalicija tek nakon izbora

NACIONAL: Jeste li na sastancima s Friščićem razgovarali i o koaliciji SDP-HSS?

- Ne, jer SDP izlazi samostalno. Taj stav je poznat i nije se promijenio. Druga je stvar tekuća suradnja s nekim opozicijskim strankama i vjerujem da će i to pridonijeti lakšem sklapanju koalicija nakon parlamentarnih izbora.

NACIONAL: Zabrinjavaju li vas najave eventualne predizborne koalicije HNS-a i HSS-a?

- Zašto bi me zabrinjavale? Ništa nam ne smeta, kao ni predizborne koalicije HDZ-a ili bilo koje druge stranke. Naša je zadaća odrađivanje posla koji smo odredili, a to je jačanje podrške SDP-u i cilj je najmanje 33 posto glasova birača. Pritom se neću ljutiti ako dobijemo i više.

NACIONAL: Kako gledate na nedavne najave predsjedničke kandidature Milana Bandića?

- To je ta trivijalna Hrvatska kojom dominiraju trivijalne teme i, kad mogu, u tome ne sudjelujem. Bavim se ozbiljnim poslom i mislim da nema smisla odgovarati na pokvarene telefone. SDP je demokratska stranka u kojoj uvijek ne mislimo isto, ali tada vodimo otvoreni dijalog. Neprekidno se pokušava izazvati sukob Račan - Bandić. Ponekad se to radi jer ovakve teme prodaju novine, a povremeno i jer bi ovakav sukob odgovarao našim političkim protivnicima. Tu su i oni koji misle da u Zagrebu sami sebi trebamo biti opozicija, na što ću samo reći, hajte molim vas.

NACIONAL: Ne smeta vam Bandićevo stvaranje kulta ličnosti, kao kad se na jumbo-plakatima po cijelom gradu nalazi njegova slika?

- Što se tiče kulta ličnosti, već sam ocijenio Sanadera. Zanimljivo je da vi novinari u govoru o kultu ličnosti spominjete Milana Bandića, ali ne i Ivu Sanadera. Ako je to tako važno, ne smeta mi. Nije Bandić sebe stavio na pano nego se na taj način pokušava reklamirati izložba koja upravo traje u Zagrebu. Je li moralno iskoristiti popularnost neke osobe na takav način, to procijenite sami. Tuđmanov trg

NACIONAL: Tijekom 90-ih suprotstavljali ste se autokratskoj politici Franje Tuđmana, a ni on nije simpatizirao SDP. Zašto se danas zalažete za imenovanje nekog zagrebačkog trga njegovim imenom?

- Ostajem protiv njegove autokratske vlasti, ali to mi daje za pravo da ga pokušam korektno ocijeniti. Povijesna je činjenica da je Tuđman bio prvi predsjednik Republike Hrvatske. S toga stajališta ne vidim ništa sporno u tome da njegovim imenom bude obilježena neka ulica ili trg, ali zato ne mijenjam ocjenu o njemu.

NACIONAL: Zanimljivo je da je u Zagrebu inicijativa krenula od SDP-a?

- I o Tuđmanu i o Titu mogu govoriti sa svim njihovim plusevima i minusima. I mislim da obojica trebaju imati obilježja jer su povijesne ličnosti. Samo što s tim ne treba pretjerivati. Što se tiče SDP-a kao stranke koja je to predložila, zašto ne? Zašto bi samo jedna stranka imala autorsko pravo na takve prijedloge.

>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika