Objavljeno u Nacionalu br. 554, 2006-06-26

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Američki Barr postat će novi većinski vlasnik Plive

EPILOG PRODAJE PLIVE bit će poražavajući za Actavis i Permiru

Američki Barr Pharmaceuticals po svemu sudeći postat će novi većinski vlasnik Plive. Nadzorni odbor Plive potvrdio je u ponedjeljak ujutro primitak ponuda kandidata za kupnju Plive. Istog dana započelo je vijećanje nadzornog odbora o pristiglim ponudama. Do ranih večernjih sati vijećanje nije bilo zaključeno, ali je praktično već bilo odlučeno da se prihvati ponuda Barra. Očekuje se da će tu odluku Nadzorni odbor Plive javnosti priopćiti već u utorak ujutro. U međuvremenu cijena dionica Plive u ponedjeljak je dosegnula svoj vrhunac - prodaja je zaključena po cijeni od 665 kuna po dionici, a u jednom trenutku iznosila je i 668 kuna.

Prije toga najviša cijena koju je Plivina dionica postigla iznosila je 645 kuna - bilo je to još u lipnju 1998. Špekulacije da bi za Plivu mogao biti zainteresiran i američki Barr pojavile su se koncem svibnja. Neformalno se spominjalo da je Barr spreman Plivu platiti 2,1 milijardu dolara. Već tada je cijena Plivine dionice dosegnula 620 kuna, da bi se nakratko spustila na 600 kuna. Prihvati li Nadzorni odbor Plive ponudu Barra, cijena dionice dodatno će porasti i vjerojatno premašiti 700 kuna. Barr bi kupnjom Plive iskoračio s američkog i na europsko tržište, gdje dosad nije bio prisutan. Godišnji promet kompanije sličan je Plivinu, ali Barr ima i tri puta veću tržišnu kapitalizaciju od Plive. Ona iznosi 5,7 milijardi dolara. Pliva će zajedno s Barrom imati lakšu poziciju na zahtjevnom američkom tržištu, a spajanje dviju kompanija idealno je za menadžment Plive, jer će u tom slučaju Čović i njegovi suradnici u najvećoj mjeri zadržati svoje trenutačne pozicije. Takav epilog prodaje Plive pokazuje da je Čović bio u pravu kad je odbio prvu ponudu islandskog Actavisa, koji je Plivu htio preuzeti na prepad po znatno nižoj cijeni od one koju je ponudio Barr.

>email to:Berislav Jelinic

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika