Objavljeno u Nacionalu br. 554, 2006-06-26

Autor: Plamenko Cvitić

PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ komentira nedavne napise o kadroviranju u Udbi:

'Sve je to maslo Ivića Pašalića'

'Večernjem listu i Glasu Koncila očito smeta što sam ja osvjedočeni antifašist'

Nakon što je prošlotjedni Glas Koncila u svom feljtonu “Vjerske zajednice pod povećalom jugoslavenske tajne službe” objavio izvatke iz knjige bivšeg djelatnika tajne službe Željka Bartolovića, Večernji list je u petak 23. lipnja preuveličao pisanje Koncila, a na svoju naslovnicu stavio veliki naslov “Mesić je bio kadrovik Udbe”, što je u domaćim političkim krugovima ocijenjeno kao tendenciozan napad na predsjednika države. O cijelom je slučaju predsjednik Mesić u ponedjeljak 26. lipnja kazao: “Žalosno je da hrvatski biskupi, kako su mi rekli, nemaju nikakvog utjecaja na Glas Koncila, koji je iskoristio istupe bivšeg udbaša iz moje općine kako bi me napali, a potom je to učinio i Večernji list stavivši me čak na naslovnicu i optuživši da sam bio kadrovik Udbe. Na takve besmislene optužbe bez dokaza nijedan biskup nije dosad reagirao, a kad ih sretnem onda mi se uljudno smješkaju i tvrde da oni nemaju nikakva utjecaja na pisanje lista koji prenosi stavove vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj. Što se tiče samih optužbi, ako je i bilo nekog kadroviranja, time se bavio šef administracije, a to je bio tadašnji tajnik općine, dok se ja kao predsjednik skupštine općine Orahovica takvim stvarima nikad nisam bavio.

Po svemu sudeći, Večernjem listu i Glasu Koncila očito smeta činjenica da sam ja osvjedočeni antifašist, pa su me htjeli oblatiti pred sam Dan državnosti. Na kraju krajeva, Večernji list već dulje vrijeme nema objektivan pristup prema antifašizmu i nikad se nisu jasno odredili prema fašizmu kao zločinu, nego NDH-nostalgičari i dalje zaglupljuju hrvatski narod pričama o toj tvorevini. Premda je privatizacija Večernjeg lista učinjena na vrlo netransparentan način i zataškan je velik kriminal, ja nikad nisam krivio njegove kupce. Između ostalog, vjerovao sam da će oni u Večernji list donijeti europske standarde, a ne da će zastupati stavove koji nisu u interesu Hrvatske. Politika koju promovira Večernji list ne koristi ni hrvatskim građanima ni hrvatskoj državi, tako da nakon ovakvih napisa teško mogu prihvatiti da će pristojan čovjek uzeti u ruke te novine. Iza svih tih napada na mene preko Večernjeg lista očito stoji Ivić Pašalić, koji valjda smatra da glasovi na posljednjem kongresu HDZ-a nisu dobro izbrojeni i da je on predsjednik te stranke, ali on to nije. Budući da on trenutačno valjda ima problema sa skrivanjem svojih 22 milijuna eura i razmišljanjem kud ih uložiti, prljave poslove za njega odrađuje netko drugi”, kazao je predsjednik Mesić.

>email to:Plamenko Cvitic

Vezane vijesti

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim klaunovima'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, kao ni u Osijeku s Hrvatskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika