27.06.2006. / 12:24

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA-SRBIJA

Tadić se sastao s Mesićem

Tadić će posjetiti Knin i okolicu, gdje će se susresti s gradonačelnicom Knina i članovima lokalne samouprave, mjesnim stanovništvom srpske nacionalnosti i visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve

Na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u službeni posjet Zagrebu stigao je predsjednik Srbije Boris Tadić. Tadić je posjet započeo susretom s predstavnicima srpske manjine, a zatim se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Boris Tadić je već bio u Zagrebu na inauguraciji predsjednika Mesića, a ovo mu je prvi posjet nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Mesić je izjavio kako su razgovarali o otvorenim pitanjima, poginulima i nestalima te o povratku izbjeglica. "To je interes Hrvatske jer Hrvatska dokazuje da je demokratska država, da su pred zakonom svi jednaki", istaknuo je Mesić."Što se tiče povratka izbjeglica proces nije baš najbolji", kazao je Tadić i dodao kako od Hrvatske očekuje da učini dodatni napor da se omogući povratak svima. Izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u EU.

Tadić će se u Banskim dvorima susresti i s premijerom Ivom Sanaderom , koji je saborske zastupnike na aktualnom prijepodnevu izvijestio da sa srbijanskim predsjednikom želi prije svega razgovarati o zajedničkoj suradnji policije u razbijanju organiziranog kriminala te o rješavanju pitanja zatočenih i nestalih. Što se tiče pitanja granica, Sanader je zaključio da Hrvatska neće pristati da se one mijenjaju kao što bi neki u Srbiji željeli.

Poslije podne će Tadić posjetiti Knin i okolicu, gdje će se susresti s gradonačelnicom Knina i članovima lokalne samouprave, mjesnim stanovništvom srpske nacionalnosti i visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Sastat će se i s vodećim ljudima više hrvatskih tvrtki koje uspješno razvijaju poslovnu suradnju sa Srbijom.

Tadić je u ponedjeljak po prvi put službeno posjetio i Crnu Goru te je tom prilikom izjavio da se Srbija protivi kosovskoj neovisnosti jer bi ona mogla dovesti do destabilizacije regije. "Neovisnost Kosova mogla bi biti uzrok destabilizacije, ne samo balkanskih nego i nekih drugih država", kazao je srbijanski predsjednik. .

Vezane vijesti

Tadić idućih dana odlučuje o predsjedničkim izborima

Tadić idućih dana odlučuje o predsjedničkim izborima

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istodobno s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika