27.06.2006. / 13:38

Autor: Stanko Borić

INTERVIEW: CRISTOPHER LEITL

Izvoz će narasti iznad 100 milijardi eura

Predsjednik Austrijske gospodarske komore Christoph Leitl za posebno izdanje hrvatskog tjednika „Nacional“ „Austrijsko gospodarstvo u Hrvatskoj“ govori o trenutačnom stanju i strukturi austrijskog gospodarstva, o poziciji Austrije u odnosu na ostale članice Europske unije te gospodarskoj suradnji s Hrvatskom.

Kako izgleda trenutačno stanje austrijskog gospodarstva?

Leitl: Austrijsko gospodarstvo se uspjelo dobro održati unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju posljednjih godina. Naše gospodarstvo raste brže i kreativnije od mnogih tzv. velikih igrača u Europi. Posebno smo ponosni na naš razvoj izvoza. Izvoz je „Running Horse“ naše nacionalne ekonomije i pokretač konjukture te sigurnost za radna mjesta u Austriji – ravno 1,5 milijuna radnih mjesta su ovisna o izvozu. Izvoz roba i usluga dostiže zajedno više od 50% austrijskog BDP-a. Prema jednom EU-predviđanju za razdoblje 2000-2006 Austrija ima sa rastom izvoza od 44% najveće povećanje u Uniji. To bi značilo da bi naš rast BDP-a bio viši od prosjeka EU.

Kakvi su planovi za daljnji gospodarski razvoj i za rast austrijskog gospodarstva?

Leitl: Težište za daljnji pozitivni gospodarski razvoj u sljedećem razdoblju bit će u svakom slučaju na reformi zdravstvenog sustava, te nadalje na reformi uprave, jer su na tim područjima očekivani efekti uštede između četiri i šest milijardi eura. To će predstavljati srednjeročno rasterećenje za domaće gospodarstvo. Mi, u Austrijskoj gospodarskoj komori, smo postavili sami sebi konkretne ciljeve, koji se posebice odnose na razvoj austrijskog izvoza. Želimo do godine 2007 udvostručiti broj izvoznika sa 15.000, koliko ih je bilo u godini 2002, na 30.000. Pri tome smo na najboljem putu jer broj poduzeća koja izvoze trenutačno iznosi ravno 26.000. Sa naših 106 Ureda za vanjsku trgovinu razasutih po cijelom svijetu, nudimo austrijskim poduzećima jednu sveobuhvatnu mrežu servisnih usluga. Svake godine nudimo austrijskom izvoznom gospodarstvu preko 800 za izvoz relevantnih događanja u zemlji i inozemstvu- od tržišno-informacijskih i za pojedine sektore specifičnih seminara na temu izvoz preko sudjelovanja na sajmovima do gospodarskih misija. U fokusu su pri tome mala i srednja poduzeća, koja želimo intenzivnije pratiti preko državne granice. Nudimo jedan vrlo opsežan paket usluga od “Fit za izvoz-testova” kao prvog ispitivanje da li su jedno poduzeće i njegovi proizvodi spremni za izvoz, preko “Radionica na temu izvoz” koja poduzeća pripremaju za izvoz, do traženja poslovnih partnera u inozemstvu kao i pravnog i poreznog savjetovanja na inozemnim tržištima. Daljnja težišta leže u podršci pri osnivanju poduzeća, gdje se također mogu predočiti veliki uspjesi. U prošloj godini osnovalo se uz podršku AGK ravno 30.000 novih poduzeća.

Aktualna stuktura austrijskog gospodarstva? Koje gospodarske grane su najvažniji nositelji gospodarskog rasta?

Leitl: Austrijsko gospodarstvo je kao i mnoge nacionalne ekonomije u Europskoj uniji obilježeno jednim velikim udjelom malih i srednjih poduzeća. U Austriji taj udio iznosi 99,6%. To ne znači ništa drugo nego da se upravo osobita pozornost mora obratiti na jačanje malih i srednjih poduzeća, posebno na području uslužne djelatnosti, ali isto tako i da se malim i srednjim poduzećima u okviru jedne izvozne inicijative po cijeloj Europi otvore nova ekspandirajuća tržišta. Nositelj razvoja u Austriji je, kao što je već spomenuto, izvoz. Opseg izvoza, kako robe tako i usluga, u Austriji iznosi 120 milijardi eura. Povećati taj iznos je jedna od glavnih zadaća AGK. Uostalom, ova godina je posebna za AGK i njenu vanjskotrgovinsku organizaciju. Mi slavimo 60-to godišnji jubilej osnutka prvog Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu. Nije bila prvotravanjska šala, kada se 01.travnja 1946 u Parizu osnovao prvi Austrijski ured za vanjsku trgovinu. To je bio znak za početak jedne jedinstvene priče o uspjehu – uspjehu vanjske trgovine Austrije kao internacionalne agencije austrijskog gospodarstva i generalno, austrijskog izvoznog gospodarstva. Za 60. rođendan želimo prirediti poseban dar austrijskim poduzećima i Austrijske gospodarske komore. Obujam izvoza će u ovoj godini po prvi put prekoračiti čarobnu granicu od 100 mrd. eura.

Koje gospodarske grane će u sljedećim godinama dobiti na značaju?

Leitl: Austrija se nalazi na sretnoj poziciji, u srcu Europe. Austrija se odlikuje stabilnošću, socijalnim mirom i zdravim okolišem, te će stoga prosperirati upravo turizam, ali i tehnike materijala kao i usluge na području telekomunikacija. Dodatno očekujemo zadržavanje trenda rasta austrijskog izvoznog gospodarstva.

Kakva je pozicija Austrije u odnosu na druge zemlje Europske unije?

Leitl: Unutar zajednice država Europske unije austrijsko gospodarstvo zauzima jednu vodeću poziciju, upravo što se tiče konkurentnosti lokaliteta, ali i kod atraktivnosti lokacije unutar EU-a Austrija se nalazi na trećem mjestu. U svijetu se položaj Austrije kao atraktivnog gospodarskog lokaliteta u posljednjih par godina poboljšao sa 17. na 13. mjesto.

Da li će gospodarstvo Austrije slijediti gospodarski razvoj zemalja kao što je npr. Finska i investirati u razvoj novih tehnologija?

Leitl: Lijepo je što u jednoj zajednici kao što je EU pojedine članice mogu učiti jedna od druge. To vrijedi u mnogim područjima, a kad je Finska u pitanju ta područja su istraživanje, razvoj ili izobrazba. Naravno, mora se pri tome spomenuti da i Austrija upravo na tim područjima unutar EU-a zauzima jednu od vodećih pozicija. Austrija je na najboljem putu da do 2010. godine ostvari “Cilj-Barcelone”-tj. udio kvote za istraživanje i razvoj u BDP od 3%.

Da li je austrijsko gospodarstvo kompatibilno sa ostalim članicama EU?

Leitl: Ne samo kompatibilno, mi možemo na naš razvoj biti ponosni i znamo da predstavljamo pozitivan primjer za mnoge zemlje- otprilike kao pri jedinstvenom modelu socijalnog partnerstva i politi čkog pronalaženja konsenzusa, koji u Austriji stoji u prvom planu od kraja Drugog svjetskog rata. Gospodarska kretanja su jedna živa tvorevina i svaka nacionalna ekonomija ima svoje svojstvenosti i posebnosti. Austrija se izjašnjava za socijalnu tržišnu ekonomiju i služi kao „best practice“ uzor mnogim drugim EU-državama.

Kako se razvijaju bilaterelni trgovinski odnosi sa Hrvatskom?

Leitl: Hrvatska je već godinama naš važan trgovinski partner. Naš izvoz u Hrvatsku iznosio je u posljednjoj godini 1,2 milijarde eura i obrnuto u istom razdoblju smo uvezli robe iz Hrvatske u vrijednosti od preko 500 milijuna eura. Iako nas ne spaja zajednička zemljopisna granica, Hrvatska je za austrijska poduzeća skoro postala domaće tržište. Mi smo prisutni u skoro svim prodručjima i kroz razgovore sa hrvatskim partnerima mogu uvijek iznova zaključiti da smo u vašoj predivnoj zemlji ne samo rado viđeni turisti, nego smo i kao poslovni partneri na dobrom glasu.

Koje se zemlje ubrajaju u najvažnije trgovinske partnere Austrije?

Leitl: Principijalno ne postoji zapravo područje na svijetu sa kojim nemamo trgovinske odnose. Podrazumjeva se da se naše prve susjedne zemlje ubrajaju u važnije partnere. Skoro jedna trećina izvoza odlazi u Njemačku. Od enormnog i sve više rastućeg značaja su zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe. To pokazuje i činjenica da su u tim regijama austrijska poduzeća važniji investitori. Nadalje smijemo biti ponosni i na, usprkos otežanim svjetskim gospodarskim uvjetima, kontinuirano jačanje trgovinskih odnosa i izvoza na prekomorska tržišta, kao što su USA, Kina, Japan te Bliski i Srednji Istok.

Koliko pridonosi turizam austrijskom gospodarstvu?

Leitl: Austrijsko gospodarstvo u oblasti turizma je pored izvoza jedan daljnji važan faktor za visok životni standard u našoj zemlji. Udio turističkog sektora u BDP-u iznosi 17%. Turistički sektor raspolaže sa ca. 70.000 poduzeća za smještaj sa ca. 120 milijuna noćenja godišnje. Nakon reformskih promjena od prije 15 godina sa posebnim veseljem registriramo i velik priljev gostiju iz svih zemalja istočne i jugoistočne Europe. U prošloj godini samo iz Hrvatske ostvareno je 300.000 noćenja.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika