28.06.2006. / 14:04

Autor: Ante Pavić

VLADA

8,879 milijardi kuna za modernizaciju vojske

Hrvatska je vlada na sjednici održanoj u srijedu usvojila Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2006-2015. godine koji će uputiti Hrvatskom Saboru. Plan je u središtu NATO-a u Bruxellesu ocijenjen kao sasvim zadovoljavajući u području reformi oružanih snaga kao bitne stavke za članstvo u toj asocijaciji. Za potrebe glavnih projekata opremanja i modernizacije planira se izdvojiti 8,879 milijardi kuna u desetogodišnjem razdoblju. Za obrambene potrebe do 2010. godine planira se dostići izdvajanje do 2 posto BDP-a koji danas iznosi oko nedostatnih 1,8 posto.

U Planu se kao glavni razvojni ciljevi u području ljudskih resursa uvodi potpuna profesionalizacija osoblja. Obvezni vojni rok ukinuo bi se do 2009. godine, a uveli bi se dragovoljni ročnici i nova kategorija-vojni specijalisti. Vojna izobrazba će se oslanjati na civilni sustav izobrazbe, uz dopunu vojnim programima tijekom vojne karijere. Oko 8 posto sastava vojnih snaga, odnosno oko 1600 pripadnika, bit će angažirano ili spremno za angažiranje u međunarodnim vojnim operacijama, a 40 posto će posjedovati sposobnost sudjelovanja u operacijama izvan teritorija RH. Što se tiče područja materijalnih resursa težište će biti na opremanju grana i postrojbi Oružanih snaga modernim naoružanjem i vojnom opremom, kao i modernizacijom postojeće vojne opreme koja zadovoljava standarde. Najvažniji projekt opremanje Hrvatske kopnene vojske bit će nabava novog borbeno vozila, dok će težište opremanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane biti nabava novog borbenog aviona i suvremenog radarskog sustava. U odluci o izboru ovih sredstava po svemu sudeći, bit će ključni offset programi proizvođača koji će se javiti na natječaj za nabavu ovih sredstava.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika