28.06.2006. / 16:41

Autor: Ana Kirin

KOSOVO

"Kosovo je bilo i uvijek će biti dio Srbije"

Koštunica je okupljenima u manastiru Gračanica rekao da "Srbija hoće pravdu, pravo i mir te da želi razgovarati, dogovoriti se i pronaći kompromis i pravedno rješenje za Kosovo i Metohiju"

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u svom je posjetu Kosovu u srijedu povodom Vidovdana poručio da je "Kosovo bilo i da će zauvijek biti dio Srbije". Koštunicu je od jutrošnje liturgije do 13.30 u manastiru Gračanica čekalo oko tisuću građana, koji su ga kada je stigao burno pozdravili, javlja B92. Koštunica je okupljenima rekao da "Srbija hoće pravdu, pravo i mir te da želi razgovarati, dogovoriti se i pronaći kompromis i pravedno rješenje za Kosovo i Metohiju". Izjavio je da je "Kosovo u srpskom narodu druga riječ za pravdu, pravo i slobodu". Srbija je, prema riječima Koštunice, demokratska zemlja u kojoj sve etničke zajednice moraju, mogu biti i jesu ravnopravne i slobodne.


Koštuničinom posjetu službeno se usprotivila Vlada Kosova. Premijer Agim Ceku je kazao da on i Vlada nisu bili u situaciji niti da dopuste niti da spriječe posjet premijera Srbije. "Vjerujemo da ovaj posjet neće predstavljati ništa više od jedne vjerske svečanosti. Ukoliko je gospodin Koštunica imao za cilj svojim dolaskom isprovocirati narod Kosova, onda je sigurno da mi nećemo odgovoriti na ovu provokaciju", rekao je Ceku.
Pristalice pokreta "Samoodređenje" ipak su blokirali sve prijelaze na granici Kosova sa središnjom Srbijom u znak protesta zbog najavljenog posjeta srbijanskog premijera, a 36 aktivista tog pokreta uhićeno je u Kosovskoj Mitrovici zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno zato što su blokirali put.

Bivši šef diplomacije Goran Svilanović smatra da bi UNMIK kao i institucije Kosova na čelu sa premijerom Cekuom trebale shvatiti da je Koštuničin posjet minimum onoga što moraju prihvatiti kada je u pitanju Srbija. "Radi se o jednoj gesti, simboličnom obilasku ključnih povijesnih spomenika srpskog naroda na Kosovu. To je nešto što mora tolerirati svatko tko upravlja Kosovom i zbog toga ovu razinu nervoze koja se iskazuje na Kosovu doživljavam vrlo kritički", rekao je Svilanović i dodao da se nada da će posjet proći bez ikakvih incidenata, jer je to važno za atmosferu u kojoj će se nastaviti pregovori o statusu Kosova.
Vezano za intenzivne diplomatske aktivnosti srbijanskog premijera, Svilanović je rekao da je u ovom trenutku većinski stav u Kontakt grupi da je neovisnost Kosova izvjesna, ali da to ne znači da Srbija treba stajati po strani. "Mislim da je odlična ideja bila da se razgovara sa Blairom, kao i eventualni susret sa Bushom, kako bi i Beograd, i London i Washington bili svjesni starnosti - Beograd onoga što dolazi, a Washington onoga kakvi su osjećaji Srbije i koliki manevarski prostor ostaje srpskoj vladi."

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika