29.06.2006. / 10:14

Autor: Ana Kirin

PRAVOSUĐE

Monstrumu iz Brezovice samo godina i pol zatvora

Sudsko vijeće je 29-godišnjem Miji Peniću ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, a u izrečenu kaznu uračunato mu je 11 mjeseci provedenih u pritvoru

Bivši kuhar u Caritasovom domu u Brezovici Mijo Penić nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu i pol zatvora zbog pokušaja silovanja mentalno retardirane zaposlenice doma. Sudsko vijeće je 29-godišnjem Peniću ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, a u izrečenu kaznu uračunato mu je 11 mjeseci provedenih u pritvoru. Prema presudi dužan je platiti troškove suđenja te 24 tisuće kuna za sudsko vještačenje koje je provedeno u postupku.Objava presude bila je otvorena za javnost, ali ne i obrazloženje presude zbog čega ostaje nepoznato zašto je Peniću određena kazna tek malo viša od zakonom propisanoga minimuma.

Suđenje Peniću bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtve koju je pokušao silovati 1997. u kuhinji Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici. Prema optužnici, on je radi zadovoljenja svoga spolnog nagona u vrijeme dok su se zajedno nalazili u kuhinji, prišao zaposlenici i pokušao je silovati, no ona se uspjela obraniti i odgurnuti ga. Taj je slučaj uznemirio javnost jer su otkrivene mnoge nepravilnosti u radu Caritasova doma u Brezovici. Penić je o svemu vodio dnevnik koji je policija pronašla u kući ravnateljice Caritasa Jelene Brajše, koja je prije toga tvrdila da ništa ne zna o postojanju spornog dnevnika kao ni o seksualnom zlostavljanju štićenika doma. Zbog skrivanja dnevnika bila je optužena za sprečavanje dokazivanja, no na kraju je oslobođena optužbi.

Podsjetimo, zbog seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici do sada je nepravomoćno osuđen i bivši domar, 52-godišnji Mario Barlović, koji je dobio šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg mentalno retardiranog dječaka, štićenika doma.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika