30.06.2006. / 09:54

Autor: Ana Kirin

SAD

Bush ne odustaje od prijekih sudova

"Amerikanci trebaju znati da ova presuda, kako je ja shvaćam, neće ubojice pustiti na ulice", kazao je Bush i naznačio da bi mogao tražiti odobrenje Kongresa za uskrsavanje prijekih sudova

"Nitko neće dobiti kartu za "slobodan izlazak iz zatvora", rekao je glasnogovornik Bijele Kuće Tony Snow u četvrtak nakon objavljivanja presude Vrhovnog suda kojom se ukidaju "prijeki sudovi". Tom je presudom američkom predsjedniku oduzeto pravo da tretira zatvorenike Guantanama mimo Ženevskih konvencija, kao i "američkih pravnih standarda".

Američki predsjednik George W. Bush, koji je te sudove uveo pod imenom "vojna povjerenstva" za osumnjičene teroriste, sada ih, usprkos presudi, odbija ukinuti. Prilikom obraćanja novinarima nedugo nakon objavljivanja presude, Bush je obećao da će zaključke suda uzeti "vrlo ozbiljno". No naznačio je da bi mogao tražiti odobrenje Kongresa za uskrsavanje prijekih sudova. "Amerikanci trebaju znati da ova presuda, kako je ja shvaćam, neće ubojice pustiti na ulice", kazao je Bush. I zaista, presuda ne zahtjeva oslobađanje zatočenika iz Guantanama, i ostavlja mogućnost osmišljavanja novog načina da im se sudi.

U Guantanamo Bayu na Kubi trenutno se nalazi oko 460 zatočenika, protiv kojih uglavnom još nisu podignute optužnice, a sumnjiči ih se za povezanost s al-Qaedom ili Talibanima.

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika