09.04.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

SARS PRENOSE ŽOHARI?

SARS PRENOSE ŽOHARI?
Zdravstvene vlasti u Hongkongu misle da su otkrile način na koji se snažna akutna upala pluća SARS proširila kroz jedan stambeni blok gdje je 300 osoba oboljelo od te bolesti, iako međusobno nisu bili u kontaktu. Sumnja se da su bolest proširili žohari. Do sada se mislilo da se bolest prenosi samo izravnim kontaktom, i to preko dišnih organa, no, slučaj u stambenom bloku Amoy Gardens razbio je te pretpostavke, jer većina oboljelih od SARS-a u tom bloku nije bila ni u kakvom izravnom kontaktu s nekim bolesnikom od SARS-a. Zamijećeno je da je taj blok pun žohara, koji prelaze sa kata na kat, te će se sada napraviti dodatni testovi, kako bi se ta teorija i dokazala.
Oko tisuću stanovnika tog stambenog naselja iseljeno je i smješteno u jedan turistički kamp u karantenu, kako bi bili izolirani da ne šire dalje bolest. No, ako je istina da žohari prenose bolest, onda će trebati poduzeti dodatne mjere prije nego što se stanari vrate u taj stambeni blok. U Hongkongu vlada ogromna panika zbog bolesti, koja se i dalje širi, a zbog koje ne rade škole, otkazuju se javne manifestacije, čak i poslovni sastanci, a turisti otkazuju dolaske u Hongkong.

Vezane vijesti

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Policija u gradu Baodingu na sjeveru Kine objavila je da je s dvije godine "radne rehabilitacije" kaznila čovjeka koji je širio lažne glasine o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika