30.06.2006. / 14:24

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Strancima olakšana kupnja nekretnina u Hrvatskoj?

Prema novom zakonu strancima će za kupnju nekretnina trebati samo suglasnost Ministarstva pravosuđa, a ne i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kao što je to bilo do sada

U Saboru RH završena je rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji strancima olakšava stjecanje nekretnina. Prema novom zakonu strancima će za kupnju nekretnina trebati samo suglasnost Ministarstva pravosuđa, a ne i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kao što je to bilo do sada. Predstavljajući prijedlog, državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić rekla je i da se predloženim izmjenama omogućuje da, uz državu, i lokalne jedinice mogu bez javnog natječaja prodati svoje nekretnine, ako je to u općem gospodarskom i socijalnom interesu građana.

HSP-ov zastupnik Tonči Tadić optužio je Vladu da pojednostavljenjem postupka prema kojemu bi stranci stjecali nekretnine u Hrvatskoj vodi poslušničku politiku, umjesto da pregovara o režimu tržišta nekretninama. Tadić je, u raspravi, u ime Kluba HSP-a istaknuo kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju propisuje da Hrvatska treba svoje tržište nekretninama liberalizirati do veljače 2009., pa ga, kako je rekao, čudi što Vlada to traži već sada. Vladu je optužio i da zakonskim izmjenama želi legalizirati nezakonito stečenu imovinu u pretvorbi i privatizaciji.
"Vlada sada poručuje: 'navali narode, naročito susjedi, još malo pa nestalo!'", kazala je SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović prozivajući Vladu da na mala vrata želi rasprodati Hrvatsku.
Potporu izmjenama uskratili su i drugi oporbeni klubovi, koji, među ostalim, lošim ocjenjuju odredbu po kojoj bi se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potpuno isključilo iz postupka u kojemu stranci stječu vlasništvo nad nekretninama.

Snježana Bagić je te prigovore odbacila i naglasila da nije riječ o liberalizaciji tržišta nekretnina, budući da će nekretnine stranci i dalje stjecati pod jednakim uvjetima.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika