03.07.2006. / 17:07

Autor: Ana Kirin

PLIVA

Barr objavio namjeru preuzimanja Plive

Barr je u priopćenju od ponedjeljka istaknuo kako "natjecanje za vlasništvo nad Plivom nije nipošto završilo; štoviše, tek je na početku i ozbiljno će započeti u onom trenutku kada Actavis podnese službeni zahtjev HANFA-i te obvezujuću ponudu"

Američka kompanija Barr Pharmaceuticals objavila je namjeru objavljivanja ponude za preuzimanje Plive, najavljujući da će u zakonom propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje, tj. ponudu za stjecanje svih dionica Plive. Barr trenutno ne drži niti jednu dionicu Plive, ni neposredno niti putem zajedničkog djelovanja s drugim osobama, navodi se u priopćenju koje prenosi Zagrebačka burza. Barr je ponovio da će jedini uvjet za ponudu biti stjecanje više od 50 posto dionica Plive. Barr navodi da je sastanak s visokim dužnosnicima američke Savezne trgovinske komisije (FTC) zakazao za 5. srpnja 2006., te da je "predan ubrzanom dobivanju mišljenja FTC-a kojim će Barru biti odobreno ekspeditivno pokretanje ponude za preuzimanje". U priopćenju se ističe da je Upravni odbor Barra jednoglasno potvrdio predanost pridržavanju HANFA-inog službenog procesa preuzimanja za Plivu, da je uputio menadžment da opovrgne dezinformacije na tržištu o Barrovoj sposobnosti natjecanja u procesu akvizicije Plive, te mu dao ovlasti da primijeni sva raspoloživa sredstva kako bi ubrzao akviziciju Plive ukoliko HANFA odobri Barrovu službenu ponudu za preuzimanje.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) reagirala je prošli tjedan na događanja u vezi preuzimanja Plive, poručujući da se "svako 'preuzimanje' prije zakonskog neće tolerirati". HANFA je izvijestila da je 28. lipnja zaprimila Barrovu Obavijest o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje, da se njome Barr obvezao dalje postupati u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava.

Barr je u priopćenju od ponedjeljka istaknuo kako "natjecanje za vlasništvo nad Plivom nije nipošto završilo; štoviše, tek je na početku i ozbiljno će započeti u onom trenutku kada Actavis podnese službeni zahtjev HANFA-i te obvezujuću ponudu". U trenutku kada završi taj korak, dioničari će imati jasniju sliku vrijednosti obiju ponuda, stoji u objavi u kojoj se investitori još jednom pozivaju da pričekaju i, prije obvezivanja na prodaju dionica, pozorno prate procese odobrene od strane HANFA-e.
Nakon što je početkom prošlog tjedna Nadzorni odbor Plive preporučio dioničarima da prihvate Barrovu ponudu o otkupu cjelokupnog izdanog dioničkog kapitala Plive, po cijeni od 705 kuna za dionicu, plus dividendu od 12 kuna, i islandski Actavis i Barr tijekom tjedna objavili su poboljšane ponude: Actavis je ponudio ukupno 735 kuna po dionici, a Barr 755 kuna.
Cijena dionice Plive tako je na Zagrebačkoj burzi prošli tjedan zabilježila rast od čak 20 posto, dosegnuvši i najvišu vrijednost od 765 kuna.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika