Objavljeno u Nacionalu br. 555, 2006-07-03

Autor: Sina Karli

EKSKLUZIVNO

Čačićeva dijeta - 32 kilograma za 6 mjeseci

Varaždinski župan i jedan od vodećih hrvatskih političara Radimir Čačić otkriva kako je rigoroznom dijetom i teškim gladovanjem sa 134 kilograma došao na 102 kilograma

Sako koji je nosio do siječnja ove godine Čačiću je sada tri broja prevelikSako koji je nosio do siječnja ove godine Čačiću je sada tri broja prevelik “Kad sam drugog siječnja ove godine stao na vagu, imao sam 134 kilograma. Iza mene bili su Božić i Nova godina i pretjerivanje u jelu i rekao sam sebi: ‘Dosta je zafrkavanja, treba napraviti radikalan rez. Od toga dana započela je moja dijeta. Prvih petnaest dana bio sam na vodi’.” Tako govori Ratko Čačić, uspješni varaždinski župan i bivši ministar, koji danas - nakon šest mjeseci rigorozne dijete, zapravo gladovanja - teži čak 32 kilograma manje! Tko god ga sretne, šokira se njegovom prepolovljenom figurom bez trbuha, uskim licem i istanjenim vratom. Čačić pak uz široki osmijeh kaže: “Koga se vraga ljudi toliko čude, pa ja sam cijeli život imao tu težinu, uvijek između 100 i 110 kilograma, a tek u zadnjih pet godina natukao sam tih tridesetak kila viška! Mi smo mala zemlja i svi sve prate i znaju. Kad sam nedavno došao u vladu, odmah su mi premijer Sanader i Ratko Maček prišli da mi kažu kako su i oni na dijeti, kako je prvi smršavio sedam, a drugi deset kilograma.” Čačić se doima zadovoljno i odlučan je održati svoju tek stečenu, kako kaže, idealnu težinu. Štoviše, još će se malo potruditi da dođe ispod stotke.


Nije nimalo oklijevao da razotkrije kako je uspio izgubiti tako puno kilograma - što je mnogima jako poželjan ali - nedostižan cilj. Ne i za odlučnog političara, poslovnog čovjeka i župana Ratka Čačića, koji očito, kad nešto naumi, to i ostvari. Era debljanja kod njega je počela prije više od pet godina kad je prestao pušiti. Kad je odbacio cigarete, jednu do dvije kutije na dan, nervozu je smanjivao hranom. A za početak nepušačkog života odabrao je početak 2001. godine. “Negdje sam tada pročitao kako 1. 1. 2001. godine istodobno sadrži šest prvih dana budućih razdoblja te da je dvije trećine svih pušača u Velikoj Britaniji odlučilo upravo taj dan prestati s pušenjem: to je bio ponedjeljak kao prvi dan u tjednu, prvi dan u mjesecu, prvi dan u godini, prvi dan u desetljeću, prvi dan u stoljeću, pa čak i tisućljeću. I ja sam taj dan odlučio prestati pušiti. Oni koji su to probali, dobro znaju kakav nemir i nervozu izaziva prestanak pušenja. A kad si nervozan, tada nažalost jedeš. Za kratko vrijeme dobio sam 12 kilograma. To je bilo u doba kad sam bio u vladi, stalno u gužvi, strci i stresu. Jeo sam neredovito, u krivo vrijeme - navečer kasno, k tome još puno slatkog, čokolade. Da stvar bude gora, zbog debljanja sam opteretio kralježnicu i nakon godinu i pol puknuo mi je lumbalni disk. Potpuno sam se ukočio. Odveli su me u bolnicu, na Rebro, i dijagnosticirali discus herniu, puknuće diska između četvrtog i petog kralješka. Dr. Joško Paladino odmah me htio operirati no kako nisam tako naglo bio spreman ići pod nož, njegov kolega dr. Jurica Papa sugerirao mi je da najprije pokušam skinuti dvadesetak kilograma kako bi operacija imala smisla. Liječnici su mi lijepo objasnili da sam predebeo, da se ne krećem, da su mi leđni i trbušni mišići slabi, da ne vježbam dovoljno. Dvaput tjedno tenisa nije bilo dosta. Bili su jasni: smršavi i vježbaj!” Iako je Čačić ozbiljno shvatio liječničku preporuku i pokušao se disciplinirati, sa skidanjem kilograma baš i nije išlo osobito dobro. Ukočio se još nekoliko puta po nekoliko dana.

Dobivao je injekcije, podvrgnuo se elektro-masažama, ali nije bilo osobitog poboljšanja. Na kraju je uvidio da tenis nije više za njegova leđa. Prestao je igrati jer se zbog određenih pokreta više puta zakočio. Sve do nedavno, Čačić tri godine nije igrao. A kad je prestao igrati tenis, udebljao se još 10 kilograma u roku od šest mjeseci. U natjecanju za mjesto župana u Varaždinskoj županiji, Čačić je, da bi uspio, imao vrlo ambiciozni plan: lokalnu kampanju po anglosaksonskom modelu. To je značilo održati 175 skupova u 175 mjesta širom županije, razgovarati sa svim ljudima, na licu mjesta čuti što žele i potom učiniti da to i dobiju. “Kad dođeš među ljude, shvatiš da to njima puno znači. Dotad nisu imali prilike upoznati niti načelnika svoje općine, a kamoli nekoga iz vlade ili županije. No u takvim susretima s ljudima, ti ne možeš ne kušati njihove štrukle, ili ne popiti gemišt. Tako sam obilazeći svoju županiju dobio još 12 kilograma.” Svih tih godina upoznavao je i proučavao sve moguće dijete i metode mršavljenja: od Montignaca, Zone, South Beacha i Atkinsona, znao je kaloričke vrijednosti raznih namirnica i napitaka. Bilo je razdoblja kad se zavaravao konzumacijom nemasnih jogurta, ali bez većih rezultata.

“Nisam ja taj tip da bih mogao sustavno provoditi takve vrste dijete”, konstatirao je. “Znao sam ipak da ću kad tad, kad se na to odlučim, napraviti veliki rez.” Rez je tako počeo odlaskom u Kranjsku Goru gdje već tridesetak godina ima stan i gdje svake zime skija, ili, kako je priznao, posljednjih godina zbog problema s težinom i kralježnicom, više šeta nego što se skija. Dan za borbu protiv prekomjerne težine bio je odabran: 2. siječnja 2006., pet godina nakon prestanka pušenja. Bilo je to razdoblje u kojemu je drastično utekao od svojih idealnih stotinjak kilograma težine. Uz njega su prvih dana patnje u Kranjskoj Gori bile supruga i - vaga. “Odlučio sam piti isključivo vodu. Svako jutro uzimao sam i tabletu s vitaminima i mineralima, te nekoliko vitamina C za energiju i - to je bilo sve. Vodu sam pio u golemim količinama. Želudac zapravo možeš lako zavarati - glavno je da je pun pa makar i vode. Šest, sedam litara vode puni i čisti organizm u čemu su složne sve filozofije. No, prije nego što sam se u to upustio, bio sam na sistematskom pregledu koji je pokazao da sam u odličnom stanju, da imam odlično srce, mrvicu povišene trigliceride, vjerojatno od stresa. Ukratko, da je sve normalno samo da sam prekomjerno težak.” Već nakon 7 dana pijenja vode, izgubio sam pet, šest kilograma. Nakon tri dana nisam više osjećao glad.

U drugih sedam dana uz vodu sam počeo uzimati sok od rajčice.” Pitamo je li to neki specijalni sok od rajčice, ali Čačić kaže da je to “najobičnji sok koji se prodaje u svakom dućanu”. Dodaje kako je zahvaljujući njegovoj gustoći, imao osjećaj da je nešto pojeo, a sadrži samo 17 kalorija na jedan decilitar. “Nakon još dva tjedna počeo sam primjenjivati trik koji je funkcionirao: uz sok od rajčice i vodu navečer sam pojeo šaku kikirikija. Kikiriki u kori je kaloričan ali ne previše - ljušteći ga zabavljaš se a to je ujedno dnevni obrok. Do 1. veljače na taj način bio sam lakši 22 kilograma!” Nakon dvotjednog odmora u Kranjskoj Gori, Čačić je radio uobičajenim intenzivnim ritmom. Nisu bili isključeni niti poslovni ručkovi i večere, ali za Čačića oni su dobili novi oblik. “Oni jedu, ja pijem čaj. Bio sam na otvorenju Jezerčice s predsjednikom Mesićem na ručku. Dok je on uredno smazao kompletan ručak s desertom na kraju, ja sam popio tri šalice čaja. Čaj se može piti do mile volje, jer nema kalorija.” Drugi mjesec dijete uključio je novost - kašice.

U dućanima sa zdravom hranom počeo je kupovati ražene, zobene i ječmene pahuljice i ljuske, te sojine i druge sjemenke. “To ne košta ništa, za sto kuna doneseš doma dovoljno žitarica za mjesec dana!” temperamentno je objasnio i otkrio kako je to sebi spremao, “Uzmeš lonac, baciš unutra tri, četiri vrste pahuljica tako da dobro prekriju dno posude, k tome dodaš i posije - koje su bez kalorija te u sve naliješ 2 do 3 decilitra vode. Lonac staviš na vatru i miješaš dok ne zavri. Žitarice puste mlijeko, malo ih vrtiš da se sve prokuha. Dobiješ kašu sličnu grizu i to je jako fini obrok, vrlo zdrav. Osim toga, daje energiju i drži probavu. K tome se može dodati rajčice, paprike, krastavaca, ili, tko voli, jogurta light. To je jako zasitno a ima malo kalorija.” Na pitanje odakle mu recepti, Čačić je rekao kako mu je još davno sve to otkrio Željko Mavrović koji proizvodi zdravu hranu. Takve obroke, rekao je, sebi sprema i njegova kolegica Vesna Pusić. “To je jako popularno jer je brzo gotovo, dobro i zdravo. Ne znam kuhati, nikad ništa nisam skuhao u životu, a ovo mogu spremiti sam čim ogladnim.” Svakodnevno je vodio i evidenciju o kretanju težine.

Jako je važno, rekao je, svaki dan zapisati koliko težiš. Kad nešto zezneš - pojedeš nešto što ne bi smio ili popiješ čašu vina - to odmah vidiš na vagi. Tada je ključno da se odmah vratiš na varijantu voda-sok od rajčice. “Kad dobijem kilogram, tada dva dana ne jedem kako bih izgubio dva kilograma. Nema zezanja - to je dobra metoda kontrole. Pridržavajući se takvog načina prehrane i kontrole pomalo sam izgubio još deset kilograma i došao do svoje idealne težine od 102 kilograma. Toliko sam težio kad mi je bilo 19 godina.” No Ratko Čačić odlučio je izgubiti još malo i doći ispod sto kilograma, otkrio je paleći cigaretu, što je bilo veliko iznenađenje. Zar cijela ova priča nije počela prestankom pušenja prije pet godina? “To je zato što mi se sada gubitkom težine odjednom naglo povećala potreba za pušenjem. Bilo je to prije nekoliko tjedana, otad pušim nekoliko cigareta na dan.

No tako neće ostati, dat ću sebi oduška do početka sljedećeg tjedna. Dotad ću skinuti još koji kilogram, doći ispod sto i prestati pušiti. Naravno, sve je opet pitanje volje.” Nakon prvih mjesec dana držanja dijete, Čačić je još jednom bio na sistematskom pregledu i sve je, kaže, bilo savršeno. Uostalom kao i sada. U svoj dnevni ritam uveo je u međuvremenu salate, juhe, meso i povrće ali samo jednom na dan i u malim količinama. Ujutro ne jede, jer ni prije nije imao običaj doručkovati. Kruh, tjestenina, slatko, sokovi, alkohol ostaju proskribirani. Ali došlo je ponovo vrijeme za tenis. “Kad sam izgubio kile, počeo sam s tenisom, iako zbog krlježnice ne mogu igrati kao nekad. Opet se krećem. Mogu fizički puno više izdržati. Nedavno sam planinario nekoliko dana. Popeo sam se na visinu od 1900 metara bez problema, a prije sam se jako mučio. Kod kuće svako jutro plivam. Sagradio sam bazen kad sam prije trideset godina gradio kuću i plivam nekoliko stotina metara na dan.” Smatra da se nakon šest mjeseci stabilizirao i da živi bez stresa u novom životnom ritmu. Iz ormara je izvukao odijela koja nije nosio pet godina. Zbog visine nosi produžene sakoe - od konfekcijskog broja 60 spao je na broj 54. Nosio je košulje broj 46, sada 44. Već godinama odijela mu po mjeri šivaju u Varteksu. Izvrsni varaždinski krojači koji su i danas u toj poznatoj kući imaju njegove mjere pa kad župan želi novo odijelo, dovoljno je da odabere materijal i dezen. Odnedavna su kod njih pohranjene nove mjere - za župana koji je lakši više od 30 kilograma. Nekima se čini da je Čačić gubitkom kilograma izgubio i na unutarnjoj snazi i energiji, da više ne djeluje moćno kao sa 134 kilograma. Kaže kako su mu to mnogi rekli i da je to djelomično točno jer dok držiš dijetu pada koncentracija, sporije govoriš, misliš, ali to traje samo dok se ne stabiliziraš. Na pitanje na kakve još reakcije nailazi kad se pojavi u novom izdanju, Čačić je rekao: “Svi strašno reagiraju na moj novi izgled, jako ih to zanima, žene i muškarce podjednako.

Tko mari za autocestu ili stanove POS-a! Cijela moja politička i poslovna karijera nije ni izdaleka izazvala takav interes kao moja dijeta!” OKVIRI Stare i nove mjere Kad se pogledaju kartice s Čačićevim mjerama koje drže pohranjene u Varteksu, kako bi mu mogli izrađivati odijela po potrebi, vidi se koliko je varaždinski župan smršavio tijekom proteklih šest mjeseci. Širina struka na hlačama smanjila se sa 114 na 103 centimetra, a u bokovima je Čačić izgubio deset centimetara. Na sakou se struk od 122 centimetra smanjio na 107, a bokovi su od 130 centimetara došli na 118. Prije je nosio košulje broj 46, a sada nosi 44, što znači da mu se vrat stanjio za 2 centimetra. Bez večere Premijer Ivo Sanader i glasnogovornik Vlade Ratko Maček također su na dijeti. Navodno ne večeraju i dosad je Sanader izgubio sedam, a Maček deset kilograma. Maček kaže: "Prije bih navečer opustošio frižider, ostale bi samo rešetke i svjetlo".>email to:Sina Karli

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika