04.07.2006. / 10:42

Autor: Ana Kirin

VELIKA BRITANIJA

Pristaše al-Qaede htjeli se infiltrirati u MI5

Al Qaedini simpatizeri pokušali su iskoristiti veliko širenje broja djelatnika službe MI5 kandidirajući se za poslove u toj službi, no pokušaj je propao jer su sumnjivi kandidati ispali tijekom procesa selekcije koji traje šest do osam mjeseci

Simpatizeri Al Qaede pokušali su se infiltrirati u britansku obavještajnu službu MI5, izvijestili su mediji u ponedjeljak. Prema navodima BBC-a, Al Qaedini simpatizeri pokušali su iskoristiti veliko širenje broja djelatnika službe MI5 kandidirajući se za poslove u toj službi, no pokušaj je propao jer su sumnjivi kandidati ispali tijekom procesa selekcije koji traje šest do osam mjeseci.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova, koje govori u ime službe, odbilo je potvrditi ili zanijekati izvješće."Svi kandidati za posao u sigurnosnoj službi MI5 prolaze strogu proceduru selekcije i veliki broj kandidata je odbijen iz razloga sigurnosti", priopćilo je ministarstvo.

Broj djelatnika službe namjerava se povećati s 2.600 na 3.500 kako bi se spriječili napadi poput onog u londonskoj podzemnoj željeznici prošle godine koji je izveo samoubojica britanski musliman. Nekad zatvorena služba MI5 sada otvoreno oglašava pozive za novake na svojoj internet stranici a posebno traži one koji govore arapski, bengalski, urdu, somalski i kurdski dijalekt sorani. Deseci tisuća ljudi prijavljuju se za rad u MI5 svake godine, a 400 ih dođe do finalne selekcije.

Vezane vijesti

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin...

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin Ladena

WikiLeaks otkriva da su dvojica zatočenika u Guantanamu, visokopozicionirani članovi Al-Qaede, dali su navodno ključne informacije koje su pomogle u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika