10.07.2006. / 14:15

Autor: Ana Kirin

RIJEČKA BANKA

Svjedoci: Nije se znalo za gubitke

Vojko Obersnel je rekao kako je kao tadašnji član Nadzornog odbora Riječke banke dobivao uredna godišnja izvješća iz kojih se nije dalo naslutiti da se događaju nepravilnosti

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel svjedočili su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Rijeci u slučaju Riječke banke. Njihova su svjedočenja bila usredotočena na anonimna pisma koja su mjerodavnim bankarskim institucijama stizala s upozorenjima da se u Riječkoj banci događju gubici i " čudne stvari".

Kad je kao guverner Hrvatske narodne banke razgovarao s Upravom Riječke banke o anonimnim prijavama o gubicima, ona ga je, kazao je Marko Škreb, izvijestila da je sve u redu. Globalnu kontrolu zatražio je 2000. godine bez ulaženja u dubinsku analizu po odjelima i, kako je rekao, sve je bilo u redu. Kad je sutkinja Ika Šarić upitala Škreba snosi li HNB ikakvu odgovornost za događaje u Riječkoj banci, on je odgovorio niječno. "Uprava je ta koja kontrolira rad i odgovara za svoju banku i Nadzorni odbor", dodao je Škreb.

Vojko Obersnel je rekao kako je kao tadašnji član Nadzornog odbora Riječke banke dobivao uredna godišnja izvješća. "Iz tih izvješća nisam mogao naslutiti da se događaju nepravilnosti. O njima nas je Uprava izvijestila u veljači 2002., kao i o tome da je pokrenula internu kontrolu radi utvrđivanja uzroka i počinitelja nepravilnosti. O anonimnim pismima u NO ništa nismo znali, a dojam o tome da Uprava nešto skriva ni po čemu nisam mogao steći", rekao je Obersnel.

Podsjetimo, zbog nepravilnosti u poslovanju za vrijeme dok je glavni direktor Riječke banke bio Ivan Štokić, koji su prouzročili manjke u iznosu od 97 milijuna dolara, njemu i još petorici članova Uprave banke sudi se za krivotvorenje službenih isprava, sklapanje, odnosno za pomaganje u sklapanju štetnog ugovora te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika