Objavljeno u Nacionalu br. 556, 2006-07-10

Autor: Eduard Šoštarić

DOSSIER: NEW DEAL ZA ORUŽANE SNAGE RH

HV 2015.

Dugoročni plan razvoja oružanih snaga, što su ga usvojili državni i vojni vrh Hrvatske, donijet će mnoge novosti, od najsuvremenijeg naoružanja i otvaranja novih radnih mjesta do zatvaranja nepotrebnih vojarni

Na vojni će otpad do 2015. nepovratno otići MiG-21, borbeni helikopteri MI-24V, školski zrakoplov UTVA-75, tenkovi T-55, najveći dio minobacača 60 mm, obalni topovi i kalašnjikoviNa vojni će otpad do 2015. nepovratno otići MiG-21, borbeni helikopteri MI-24V, školski zrakoplov UTVA-75, tenkovi T-55, najveći dio minobacača 60 mm, obalni topovi i kalašnjikovi Državni i vojni vrh Republike Hrvatske i Hrvatski sabor prihvatili su dugoročni plan razvoja oružanih snaga i projekt modernizacije obrambenog sustava do 2015. Neki su ga ovih dana zbog svoje veličine i važnosti nazvali “Marshallovim planom” za Hrvatsku vojsku. Nakon niza godina odgađanja i kritika iz sjedišta NATO-a usvojena je ambiciozna vizija i plan opremanje HV-a vrijedan čak 15 milijardi kuna. Ratna i poratna podjela HV-a na zborna područja, a potom korpuse odlazi u povijest, a s njima i najveći dio vojne opreme iz Domovinskog rata. Na vojni će otpad do 2015. nepovratno otići MiG-21, borbeni helikopteri MI-24V, školski zrakoplov UTVA-75, tenkovi T-55, najveći dio minobacača 60 mm, obalni topovi i kalašnjikovi. Njih će zamijeniti najnovija borbena oklopna vozila, moderni vojni zrakoplovi, jurišne puške, puškostrojnice. Do 2015. hrvatski gradovi ostat će bez još 24 vojarne i četrdesetak skladišta, osobito na području Šibenika, Splita i Pule. Još 20 vojarni bit će prenamijenjeno u poslovne ili stambene svrhe. S obzirom na količinu novca poreznih obveznika, razdoblje realizacije i obvezu svih budućih vlada na njegovo poštovanje može se reći kako se dugoročni plan opremanja i modernizacije HV-a ne može uspoređivati ni s jednim sličnim u Hrvatskoj, i to od vremena njezina osamostaljenja, a vjerojatno se ništa slično neće dogoditi ni u doglednoj budućnosti.

Premda se u modernizaciju i opremanje namjerava utrošiti velik novac i u javnosti se stvara dojam kako su oružane snage samo veliki potrošač, one od ove godine postaju i izravni pokretač otvaranja novih radnih mjesta u Hrvatskoj, a sudeći po veličini svih projekata, na tim poslovima zaposlit će se, izravno i posredno, u idućih deset godina približno 3000 hrvatskih državljana zahvaljujući primjeni offset nabave. HV kroz te projekte postaje, među ostalim, pokretač hrvatske znanosti i gospodarstva, jer će se velik dio opremanja vojnim sredstvima zapadnog podrijetla tehnološki prenijeti u pogone hrvatskih tvrtki, dok će modernizacija zahtijevati angažiranje domaćih stručnjaka i primjenu najnovijih znanja iz određenih područja. Riječ je o ključnom obrambenom dokumentu koji Republiku Hrvatsku kvalificira za ulazak u punopravno članstvo NATO-a, jer su njegovim donošenjem otklonjene NATO-ove kritike hrvatskih obrambenih reformi, osobito teritorijalnog koncepta oružanih snaga, slabu mobilnost i glomaznost ljudstva i opreme. Da se ozbiljno počeo konkretizirati projekt opremanja i razvoja oružanih snaga, pokazalo se odmah nakon usvajanja dugoročnog plana.

Prošlog su tjedna u Zagrebu završili pregovori o kupnji 10 ruskih višenamjenskih helikoptera MI-171 Sh s predstavnicima ruske državne tvrtke za izvoz vojne opreme “Rosoboronexport” i čelnicima tvornice helikoptera iz ruskog grada Ulan Ude. Vrijednost posla je 65 milijuna dolara, a Rusija je na taj način riješila dio klirinškog duga Hrvatskoj. S tih deset novih helikoptera flota transportnih helikoptera povećat će se za još jednu eskadrilu tako da će HRZ 2015. raspolagati dvjema eskadrilama helikoptera Mi-8 MTV1 i Mi-171Sh, razmještenima na dvjema lokacijama, i to u sklopu 91. zrakoplovne baze u Lučkom kraj Zagreba i 93. zrakoplovne baze u Zemuniku kraj Zadra. Premda je po brojnosti osoblja i tehnike najmanji vid hrvatskih oružanih snaga, Ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana do 2015. na raspolaganju će imati 3,353 milijarde kuna, gotovo jednako koliko i kopnena vojska kao najbrojnija i najjača komponenta hrvatskih oružanih snaga. To je vrlo skup i tehnički napredan vid oružanih snaga, a planom je predviđena i nabava 12 novih borbenih zrakoplova koji će 2011. početi zamjenjivati dosadašnje zastarjele MiG-ove 21.

Hrvatske oružane snage do kraja 2015. u sklopu 91. zrakoplovne baze na Plesu imat će borbene zrakoplove četvrte generacije, a govori se da će to biti švedski “Gripen” ili američki F-16. Na kraju modernizacije 2015. hrvatsko ratno zrakoplovstvo više neće imati na raspolaganju borbene helikoptere Mi-24V koji su odigrali važne uloge u vojnim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, a ni 11 školskih zrakoplova za početnu obuku UTVA-75 koje će zamijeniti četiri nova školska zrakoplova, vjerojatno češki ZLIN ili talijanski “Aeromacchi”. Za transport većeg broja hrvatskih vojnika 2015. na raspolaganju će biti dva transportna aviona AN-32B. Nebo nad Hrvatskom 2015. nadzirat će američki radari FPS-117, i to na lokacijama u Borincima, na Papuku, Sljemenu, Učki i na Pelješcu. Hrvatska Kopnena vojska bit će 2015. glavna snaga OS RH, a profesionalni vojnici bit će raspoređeni u gardijsku motoriziranu brigadu sa zapovjedništvom u Kninu i gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu stacioniranu u Vinkovcima. Vinkovačka gardijska brigada u svom će sastavu imati tenkove M-84A i borbeno vozilo pješaštva BVP M-80 te se neće opremati novim borbenim oklopnim vozilima za hrvatske vojne misije izvan državnog teritorija.

Niže postrojbe tih dviju brigada bit će, osim u spomenutim gradovima, razmještene u Gašincima, Benkovcu, Slunju, Petrinji, Bjelovaru i Gospiću. Veličina OS RH za 2015. neće prelaziti 16.000 djelatnih vojnih osoba, 2000 civila, 2000 dragovoljnih ročnika godišnje i do 6000 pripadnika ugovorne pričuve. Do kraja 2015. pod zapovjedništvom NATO-a diljem svijeta bit će angažirano 800 hrvatskih vojnika, dok će u mirovnim operacijama UN-a ostati najviše 85 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. U sjedištu NATO-a i njegovih zapovjedništava radit će 100 hrvatskih časnika i dočasnika. Odmah nakon predstavljanju projekta modernizacije HV-a ustrojeno je i državno povjerenstvo za odabir najboljeg ponuđača 126 oklopnih borbenih vozila najvećeg projekta opremanja kopnene vojske u budućnosti, u kojem sudjeluje američki General Dynamics, vlasnik austrijske tvrtke Steyr te finski proizvođač Patria. Vrijednost opremanja HV-a oklopnim borbenim vozilima iznosi približno 200 milijuna eura.

Do 2010. u hrvatske postrojbe ući će 73 odabrana oklopna borbena vozila, dok će preostala 53 iz proizvodnih pogona “Đure Đakovića” ući u HV do 2015. Najnovija generacija borbenih oklopnih vozila za hrvatske vojne operacije i misije pod okriljem NATO-a u Hrvatskoj će biti stacionirana u sklopu gardijske motorizirane brigade u Kninu, Benkovcu i Gospiću, a prvi primjerci očekuju se na proljeće 2007. Hrvatska vojska 2015. neće raspolagati modernim dalekometnim raketnim sustavom protuzračne obrane, što je i logično jer će nebo nad Hrvatskom nadzirati moderni radari, a čuvati ga borbeni zrakoplovi četvrte generacije. Za potrebe Kopnene vojske kupit će se tri raketna protuzračna sustava tipa S-10 CRO, a odluka se temelji na Studiji izvodljivosti tvrtke 3. MAJ-TIBO d.d., Matulji iz 2001. Kopnene postrojbe imat će na raspolaganju i sredstva PZO-a za djelovanje na malim visinama na već postojećim vozilima, još iz vremena JNA, i to PZO BOV-20/3. Zbog potrebe mobilnosti i NATO-ovih standarda vezanih uz motorizaciju postrojbi, 16 borbenih vozila pješaštva BVP M-80 bivše JNA bit će prenamijenjena u vozila POLO 9P133 za protuoklopnu borbu, pa će tako 2015. HV raspolagati s ukupno 53 vozila gusjeničara namijenjena protuoklopnoj borbi i stacionirana najvećim dijelom na području Vinkovaca i Gašinaca.

Hrvatska kopnena vojska 2015. zadržat će sadašnji istočni kalibar topničkog naoružanja i topničke i raketne sustave, i to 58 haubica kalibara 105, 122 i 155 mm, 36 topova 130 mm, 16 top haubica 152 mm tipa NORA, te 44 višecijevna bacača raketa 122 i 128 mm. Nema nikakve potrebe da se topništvo prilagođava NATO-ovim kalibrima ili naoružanju, jer je jasno da HV u mirovne operacije neće odlaziti s topovima ili tenkovima pa tako neće morati mijenjati logistiku s obzirom na druge članice NATO-a. Sve u svemu, za projekte opremanja Kopnene vojske izdvojit će se 3,2 milijarde kuna do 2015., dok će dodatnih 315 milijuna kuna biti utrošeno na modernizaciju postojeće opreme, prije svega tenkova M-84A, a dio sredstava namijenjen je modernizaciji prijenosnih protuzračnih sustava “Igla” i postojećih stacionarnih raketnih protuzračnih sustava S-10. Tri puta manje sredstava za modernizaciju i opremanje namijenjeno je Hrvatskoj ratnoj mornarici, odnosno 1,065 milijardi kuna. Sadašnje stanje HRM-a karakterizira izrazita raznolikost brodova, ratne tehnike i opreme, po namjeni, podrijetlu i godinama starosti.

Velik dio opreme tehnološki je zastario, a neriješeni su i problemi redovitog i propisanog periodičnog održavanja. HRM nema sposobnost protupodmorničkog djelovanja i raspolaže jednom podmornicom koja nije operativno uporabljiva te je odlučeno da se podmornica povuče iz uporabe. Rakete RBS-15 temeljno su naoružanje triju raketnih topovnjača RTOP-11, 12 i 21 i triju mobilnih obalnih lansera. Danas ima ukupno 47 raketa toga tipa, od kojih je 26 višak i svima je potreban remont. HRM ne raspolaže naoružanjem za protuzrakoplovnu borbu i ono je nedovoljno po količini i po kvaliteti. Stoga se već od iduće godine očekuje remont raketa RBS-15 u Švedskoj, kao i modernizacija protuzrakoplovnih sustava na raketnim topovnjačama. Do 2010. treba otpisati plovila koja ne ispunjavaju zahtjeve za provedbu zadaća HRM-a i plovila koja se ne mogu održavati unutar postojećeg logističkog sustava ili u remontnim kapacitetima domaće brodogradnje. Do 2010. završit će se opremanje HRM-a ronilačkom i protuminskom opremom.

Tek početkom 2010. predviđa se početak nabave četiriju patrolnih brodova za potrebe obalne straže, dok se u iduće četiri godine planira kupiti 11 plovila različite namjene, i to od školskih, rezidencijalnih do barkasa. Uglavnom, HRM će za nabavu nove opreme i sredstava utrošiti 795 milijuna kuna, dok će 270 milijuna kuna utrošiti na modernizaciju postojećeg, i to za remont motora i modernizaciju raketnih topovnjača RTOP-11 i 12, remont raketa RBS-15, završno opremanje RTOP-12 i modernizaciju protuzračne obrane na topovnjačama. Sjedište Hrvatske ratne mornarice i obalne straže bit će u Splitu, odred obalne straže u Puli, pomorske baze Sjever i Jug u Puli i Pločama, mornaričko-desantno pješaštvo, odnosno hrvatski marinci stacionirani južno od Ploča. Za deset godina HRM će imati tri raketne topovnjače opremljene raketama brod-brod tipa RBS-15, četiri izvanobalna patrolna broda za potrebe obalne straže, četiri obalna patrolna broda, 11 novih plovila različite namjene te dva desantna broda-minopolagača.

Za sva tri vida oružanih snaga dodatnih 255 milijuna kuna trebat će izdvojiti za zamjenu motornih vozila kao važnog dijela opće logistike unutar oružanih snaga. Za približno 2000 neborbenih motornih vozila unutar hrvatskih oružanih snaga istječu svi resursi za koju godinu pa se predviđa njihova zamjena do 2015. Vojna oprema namijenjena hrvatskim vojnicima ne zadovoljava NATO-ove standarde. Streljivo koje je u uporabi najvećim je dijelom proizvedeno od 1991. do 1997. pa mu je isteklo ili istječe vrijeme. U iduće četiri godine nužno je opremiti pripadnike OS RH borbenim kacigama i zaštitnim prslucima, tipizirati individualnu i kolektivnu opremu vojnika za dio OS RH predviđen za upućivanje u međunarodne vojne operacije, pojačati zbrinjavanje viškova te zastarjelog i neispravnog streljiva i raketnih projektila, te početi nabavu i opremanje postrojbi suvremenim streljivom, prioritetno raketama za raketne sustave PZO-a. Ukupno 8,8 milijardi kuna planira se utrošiti na opremanje i modernizaciju hrvatskih oružanih snaga. Naravno, to nije sve, jer će vojska zajedno s borbenim sredstvima negdje morati biti stacionirana, i to ne u dotrajalim zgradama kao danas nego u moderno opremljenim i sigurnim vojarnama koji će omogućiti normalan život hrvatskih vojnika.

Stoga, se u infrastrukturna ulaganja do 2015. namjerava utrošiti približno 2 milijarde kuna. Važnih pomaka u opremanju HV-a nije bilo gotovo deset godina. Više od 70 posto vojnog proračun trošilo se na plaće, a i ono malo nove opreme donirao je SAD. Stvari su se počele mijenjati nakon donošenja strateških obrambenih dokumenata i zakona, ali se ni državni vrh do prije godinu dana nije otvoreno zalagao za ulazak u NATO, pa ni za mobilnu i manju Hrvatsku vojsku. Posljednjim odlukama državnog vrha i Sabora sve je krenulo u drukčijem, pozitivnom smjeru. Heckler favorit za pušku Hrvatski će vojnik 2015. biti naoružan i novom jurišnom puškom, puškostrojnicom i univerzalnom strojnicom NATO-ova kalibra 5,56 mm. Njemački proizvođač Heckler & Koch najveći je favorit za opremanje Hrvatske vojske takvom vrstom naoružanja, jer hrvatski proizvođač HS produkt iz Karlovca još uvijek nema ni prototip jurišne puške, a za kvalitetan razvoj potrebno je barem još pet godina. Specijalne postrojbe hrvatske policije, vojne policije i nekih drugih vojnih postrojbi već su opremljene puškom G36 njemačkog proizvođača. Na otpad Planom modernizacije HV zauvijek napušta i otpisuje zrakoplove MiG-21, tenkove T-55, lako oklopno vozilo riječke tvornice Torpedo, školske zrakoplove UTVA-75 i raketni sustav RAK-128 izrađen u slavonsko-brodskom Đuri Đakoviću. Zastarjelu i dotrajalu opremu zamijenit će suvremeni borbeni sustavi adekvatni potrebama Hrvatske.>email to:Eduard Sostaric

Vezane vijesti

100 sela odsječeno od svijeta

100 sela odsječeno od svijeta

Na području Splitsko-dalmatinske županije zbog snježnih padalina je odsječeno više od 100 sela od glavnih županijskih i državnih prometnica, pa je od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika