11.07.2006. / 11:13

Autor: Martina Zeković

DUBROVNIK

Privedena pomagačica Jakše Cvitanovića

Cvitanović je navodno već lociran, a iz telefonskih poziva njegovim pomagačima zaključuje se da se ne nalazi ni u Italiji ni u Crnoj Gori

Mlada pomagačica Jakše Cvitanovića, Kristina Ivanković, privedena je u ponedjeljak u 18 sati u Dubrovniku. Kristina je Jakšu skrivala u kući svoje tete u Lovištu, na Pelješcu koju je u ponedjeljak opkolila policija. U toj kući Cvitanović se skrivao od 3. do 8. srpnja, da bi ga u subotu Kristina odvezla, očevim fiatom, do Zaton Dola, navodno prema granici s BiH. Kod djevojke je pronađena manja količina marihuane i veća količina Praxitena te će u policijskoj postaji biti zadržana 48 sati. Cvitanović je navodno već lociran, a iz telefonskih poziva njegovim pomagačima zaključuje se da se ne nalazi ni u Italiji ni u Crnoj Gori. MUP je raspisao tjeralicu za područje Hrvatske i onu međunarodnu koja će se proslijediti Interpolu.

NACIONAL: Jeste li se ikad susreli s Jakšom Cvitanovićem?

- Nisam. Nekoliko smo se puta mimoišli na ulici i to je sve.

NACIONAL: Zastupate li i dalje stajalište kako njegov bijeg potvrđuje da MUP i pravosuđe ne rade svoj posao?

- Prvo, on ima 92 kaznene prijave, a nije u zatvoru. To znači da je pravosuđe totalno podbacilo. A onda je pobjegao dvojici policajaca ili su ga pustili da ode, što govori o radu policije. Kako je moguće privoditi osobu takvog profila bez lisica na rukama? Nije to čovjek koji nije platio tri kazne zbog nepropisnog parkiranja nego diler koji je ozlijedio drugu osobu. Temeljno pravilo policijskog ponašanja, kad prevozite tako opasnu osobu, govori da se ne zaustavljate nego ga prevezete iz točke A u točku B, predate nadležnim osobama i idete svojim putem.

NACIONAL: Kako se ovakve situacije rješavaju u Kanadi?

- Ondje se policajci ne otpuštaju zbog ovakvih pogrešaka a politika se ne miješa u rad policije. Ravnatelja policije biraju policajci i na njegov izbor ili razrješenje politika ne može utjecati. Ali kad policajci pogriješe, ne dobiju otkaz nego im se smanji plaća ili premještaj u neku zabit. Otkazi se samo dijele zbog kažnjivog djela. Kriminalci kao što je Cvitanović u Kanadi ne bi mogli biti na slobodi. Osim toga, tamošnji zakon razlikuje sitne od krupnih dilera. Kad vas uhvate s malom količinom droge, država vas ne šalje u zatvor nego na liječenje. Krupni dileri idu u zatvor.

NACIONAL: Na korčulanski narkomilje upozorili ste i Marijana Mlinarića i Ivicu Kirina. Kako su oni reagirali?

- Mlinariću sam čestitala na imenovanju i rekla kako na Korčuli ima puno problema. Jednom sam mu dala konkretne podatke i on je zatim poslao dopis u Policijsku upravu u Dubrovniku, ali odatle nikada nije dobio odgovor. Da sam ministrica i da mi podređeni ne žele odgovoriti na pisani zahtjev, otišla bih u Dubrovnik i naglavce ih izbacila s posla. Onda je Kirin postao ministar pa sam i njega upozorila, ali očito se susreće s dosta problema u radu. Ispričao mi je kako su njihovi ljudi pratili Cvitanovića.

Vezane vijesti

Cvikova odvjetnica u pritvoru

Anu Birimiš optužuje se da je jedna od organizatora zločinačke skupine koja je počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika