11.07.2006. / 17:05

Autor: Ana Kirin

TELEKOMUNIKACIJE

Više od milijun korisnika

Ponuda internetskih usluga u Hrvatskoj svakim danom sve se više prilagođava specifičnim potrebama korisnika

Uz telefon i mobitel, internet je posljednjih godina postao nezaobilazni kanal komunikacije. Prema istraživanju agencije GFK, u Hrvatskoj trenutačno više od milijun ljudi surfa preko dial-up pristupa. No korisnika Interneta znatno je više, jer u taj broj nisu uračunati korisnici ADSL-a i kabelskog interneta. S otvaranjem telekomunikacijskog prostora, u Hrvatskoj je proširena i obogaćena ponuda internetskih usluga i tarifnih modela, prilagođenih specifičnim potrebama korisnika.

Internet T-Com
T-Com privatnim korisnicima nudi četiri tarifna modela za dial-up pristup internetu, uz besplatno priključenje. Za Net Start nije potrebno platiti ni mjesečnu naknadu, a cijena impulsa je od 7 do 19 sati 0,15 kn/min, bez PDV-a. Od 19 do 7 sati ujutro, te nedjeljom i praznikom cijena minute na internetu je 0,075 kuna. Net Plus je usluga za koju se plaća mjesečna naknada od 39 kuna, ali je cijena minute na Internetu 0,10 kn od 7 do 19 sati, odnosno 0,05 kn u jeftinijem razdoblju. Još povoljniji je Net Super, za koji mjesečna naknada iznosi 79 kuna, a cijene impulsa su 0,05 kn/min, odnosno 0,025 kn/min, bez PDV-a. Usluga Net Gost namijenjena je korisnicima koji samo povremeno pristupaju Internetu i za nju se ne naplaćuje mjesečna naknada, a cijene impulsa su 0,60 kn/min, odnosno 0,30 kn/min.
Osobitost T-Comove internetske ponude je usluga MAXadsl, koja podrazumijeva stalnu vezu s Internetom, a pojedini paketi i modeli te usluge razlikuju se po brzini pristupa i količini prometa. Za brzinu od 1024/192 kbit/s treba platiti 48,36 kuna mjesečno, za 2048/256 kbit/s 64,75 kuna, a za 3072/384 kbit/s mjesečna naknada je 89.34 kune. U ponudi je i pet različitih internetskih paketa: MAXadsl START koji uključuje 512 MB prometa za 16.39 kuna mjesečno, MAXadsl s 2 GB prometa za 48.36 kn, MAXadsl s 5GB prometa za 89.34 kn, MAXadsl s 10 GB prometa za 163.11 kn, te MAXadsl FLAT s neograničenim prometom za 245.09 kuna mjesečno. Za jednom instaliranu MAXadsl uslugu, a instalaciju je moguće dobiti po cijeni već od 1 kune, korisnik mjesečno plaća naknadu ovisno o brzini koju je uzeo, te cijenu paketa odabranog prema očekivanoj potrošnji. Ako promet prijeđe onaj uključen u paket, korisnik svaki daljnji inkrement od 512 MB plaća dodatnih 20 kuna. Brzine pristupa, paketi prometa i vrste priključaka mogu se kombinirati.
Još jedna zanimljivost u ponudi T-Coma je HotSpot usluga koja omogućuje brzu i jednostavnu uslugu pristupa Internetu sa svih T-Com ili T-Mobile HotSpot lokacija pomoću prijenosnog uređaja, tj. laptopa ili PDA. Cijena ove usluge, dostupne svim korisnicima interneta, je 60 kuna za sat vremena, 100 kuna za 3 sata ili 130 kuna za 24 sata, s PDV-om uključenim u cijenu.

Vip online
Vipnet također ima vrlo bogatu ponudu različitih tarifnih modela za pristup Internetu i njegovo pretraživanje. Početnicima u svijetu surfanja preporučuje se tarifa Go, za koju se Vip online korisnički račun obnavlja putem Vip online ili Vipme bonova, uz potpunu kontrolu torškova, a bez mjesečne naknade i potpisivanja ugovora. Vipme korisnici koji se odluče za uslugu Go mogu kombinirati Vip online i Vipme usluge. Tako se novac uložen na Vipme račun može koristiti i za surfanje Internetom, i obrnuto. Cijena sata surfanja s uključenim troškovima fiksne telefonske linije u ovoj je tarifi 10,98 kuna od 7 do 19 sati te 5,49 kuna, s uključenim PDV-om od 19 do 7 sati, nedjeljom i blagdanima. U tarifni model Go uključena je i e-mail adresa, mailbox od 5 MB i 5 MB Web prostora. Tarifni model Mini namijenjen je Vip GSM pretplatnicima. Za njega se ne plaća posebna mjesečna naknada, a troškovi Vip onlinea, s uključenim troškovima fiksne telefonske linije i Vip GSM usluge plaćaju se na zajedničkom računu. Cijene su jednake kao kod tarife Go, 10,98, odnosno 5,49 kuna po satu. Usluge uključene u tarifni model Mini su e-mail adresa, mailbox od 10 MB i 10 MB Web prostora. Tarifni model Start prikladan je za one koji na Internetu provode više vremena, jer nudi povoljniju mjesečnu naknadu od 42,70 kuna i tarifu za neograničeno surfanje. Cijena sata je 6,10 kuna od 7 do 19 sati, a 4,27 kuna u jeftinijem obračunskom razdoblju. Jednako kao kod Mini tarife, troškovi surfanja plaćaju se preko istog mjesečnog računa kao i Vip GSM usluge, a uz ovu tarifu dobiva se i e-mail adresa, mailbox od 10 MB i 10 MB Web prostora. Za “ozbiljne surferske vukove” Vip online je priredio Midi tarifu. Uz naknadu od 96,38 kuna mjesečno, ona nudi najpovoljniju cijenu sata surfanja, u koju su, kao i u prethodnim modelima, uključeni troškovi fiksne telefonske linije. Sat surfanja je 3,66, odnosno 1,83 kune. Kombiniranjem Vip online i Vip GSM usluge, korisnici primaju opet samo jedan račun, s odvojeno prikazanim troškovima. Tarifni model Midi nudi mogućnost otvaranja dvaju dodatnih korisničkih računa unutar jedna pretplate te do tri istodobna spajanja na internet. S Midi proizvodom dobivaju se do 3 e-mail adrese, uz veličinu mailboxa od 10 MB te 10 MB Web prostora po korisničkom računu. Vip airlink usluga, zahvaljujući WLAN tehnologiji bežičnog povezivanja računala, omogućuje jednostavniji i brži pristup internetu. Za tu uslugu Vipme bon od 35 kuna vrijedi za 30 minuta na Internetu, bon od 100 kuna za 90 minuta, a bon od 200 kuna za 240 minuta surfanja. Vip online korisnici tarifnih modela Midi, Mini i Start plaćaju ovu uslugu 36 kn/h, a korisnici tarife Go - 50 kuna po satu.

Optima dial-up internet
Jedan od novih pružatelja telekomunikacijskih usluga, Optima Telekom, svojim je korisnicima, ali i svima ostalima, namijenio uslugu dial-up pristupa internetu. U prvoj fazi usluga obuhvaća dobivanje korisničkog imena i lozinke, kao i pristup OptimaUM-u, sustavu za slanje elektronskih poruka, kao i dvije e-mail adrese poštanskog pretinca od 50 MB i pristup news serveru. U drugoj fazi se uz dial-up pristup dobiva bespalatan sustav firewalla, free web prostor, mogućnost slanja i primanja fax poruka, voice-mail itd. Naknada za uključenje iznosi 61 kunu, s uračunatim PDV-om. U ponudi su dva paketa: OptiNET Basic za koji se ne plaća nikakva mjesečna naknada, a cijena impulsa je 0,10 kn/min od 7 do 19 sati, te 0,05 kn/min od 19 do 7 sati, te nedjeljom i blagdanom; i OptiNET Extra za koji mjesečna naknada iznosi 48,80 kuna, s uračunatim PDV-om, ali je cijena 1 minute 0,06 kuna, odnosno 0,03 kune, uključujući PDV. Cijena uspostave poziva u oba paketa je 0,07 kuna. Naplata se obavlja putem Optima Telekom računa za izvršene dial-up usluge, a ako se radi o korisniku OT fiksne telefonske mreže, troškovi se plaćaju preko zajedničkog računa.

H1 pristup internetu
Drugi novi pružatelj usluga fiksne telefonije H1 svakom svom korisniku, potpisniku ugovora za predodabir operatora, nakon uključenja u H1 mrežu automatski nudi modemski pristup internetu. Ne plaća se posebna mjesečna pretplata, a cijene su, s uključenim PDV-om, 5,86 kuna po satu od 7 do 19 sati te samo 2,93 kune po satu od 19 do 7 sati, nedjeljom i praznikom. Zanimljivo je još da je ovdje obračunska jedinica 1 sekunda. Ukupni iznos usluge naplaćuje se svakog mjeseca putem telefonskog računa, a na posebnoj web stranici za korisnike može se vidjeti trenutačno stanje svog računa i popis svih spajanja na internet.

Vezane vijesti

Nekretnine na kvadrat

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha prvog specijaliziranog CD kataloga i vodiča "Nekretnine i interijeri", tjednik Nacional, u suradnji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika