11.07.2006. / 18:33

Autor: Ana Kirin

BILATELARNI ODNOSI

Gospodarska suradnja Hrvatske i Kazahstana

Na sastanku predsjednika Mesića i kazahstanskog predsjednika Nazarbajeva potvrđeno je zanimanje za gospodarsku suradnju na mnogim područjima - od turizma, prehrambene industrije, građevine do bankarstva, a razgovaralo se i o projektu Družba Adria

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev stigao je u utorak na poziv hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića u službeni posjet Hrvatskoj. Tijekom susreta dvojice predsjednika potvrđeno je zanimanje za gospodarsku suradnju na mnogim područjima - od turizma, prehrambene industrije, građevine do bankarstva, a razgovaralo se i o projektu Družba Adria.

Nazarbajev je istaknuo kako porast proizvodnje nafte dovodi do zagušenja postojećih terminala za prijevoz te je iskazao zainteresiranost svoje zemlje za isporuku nafte u Constancu i Omišalj. Mesić je odgovorio kako je prijevoz nafte na zapad stvar dogovora s drugim stranama, prije svega Slovenijom i dobavljačima nafte. Hrvatski i kazahstanski predsjednik potpisali su bilateralni sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu i zajedničku Deklaraciju o pristupu Republike Kazahstan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kazahstan je inače država s jednim od najdinamičnijih gospodarstava srednje Azije i ima velike zalihe nafte i plina, što ju je uz provedene reforme dovelo do statusa poželjnog ulagača.


Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika