13.07.2006. / 14:50

Autor: Ana Kirin

AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA

Neva Tolle: Grad Zagreb više brine za životinje nego za žene

Autonomna ženska kuća očekuje reakciju Grada, jer ga smatra izravno i isključivo odgovornim za otkrivanje 17 godina čuvane adrese i probleme koji su proizašli iz toga

Autonomna ženska kuća zahtijeva intervenciju mjerodavnih zbog objave tajne adrese skloništa za zlostavljane žene i djecu na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba. Naime, Autonomna kuća je 27. lipnja saznala da je na Internetu objavljena adresa skloništa koju su aktivistkinje, korisnice i susjedi uspjeli očuvati kao tajnu punih 16 godina. Adresa je na Internetu bila barem tri dana prije nego je to otkriveno, a njezinom objavom bila je ugrožena sigurnost žena i djece, drže u Autonomnoj ženskoj kući.

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle rekla je na konferenciji za novinare da su u dva tjedna sami organizirali preseljenje žena i djece u stan unajmljen po tržišnoj cijeni, a da im čitavo to vrijeme iz grada nitko nije ponudio pomoć niti se zanimao kako su zaštitili stanarke skloništa. Dodala je da su bezuspješno pokušale stupiti u kontakt s gradom Zagrebom, Uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i gradonačelnikom Milanom Bandićem koji, kako je rekla, tvrdi da Zagreb ima "najotvoreniju" Upravu u Europi. "To možda ne bi ni trebalo čuditi, ako znamo de je grad Zagreb u proračunu za 2006. za zaštitu životinja izdvojio četiri milijuna kuna, a za zaštitu žena 400.000 kuna", kazala je Tolle.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na Sjednici gradske skupštine izjavio da nije znao da je podatak objavljen na stranicama Grada sve dok se ta informacija nije pojavila u medijima. Potom je, kako je rekao, odmah intervenirao da se adresa ukloni s Interneta.

Autonomna kuća od Grada traži pronalaženje zamjenskog prostora, potpisivanje ugovora o najmu, uređenje prostora po europskim standardima i novčanu pomoć od 210.000 kuna, što je tromjesečni iznos za funkcioniranje skloništa i savjetovališta.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor već je ponudila dvije zamjenske lokacije za sklonište a vladin Ured za ljudska prava Autonomnoj je ženskoj kući dodijelio novac za tromjesečno podmirenje troškova stana i režija. Isti je Ured 11. srpnja izvjestio i Državno odvjetništvo da je na Internet stranicama objavljena adresa skloništa i zatražio da poduzme potrebne mjere radi pronalaženja mogućeg počinitelja.

Autonomna ženska kuća očekuje reakciju Grada, jer ga smatra izravno i isključivo odgovornim za otkrivanje adrese skloništa i za probleme koji su proizašli iz toga.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika