14.07.2006. / 17:12

Autor: Ante Pavić

NAPAD NA LIBANON

Europske zemlje osudile Izrael, Olmert postavio uvjete

Osude izraelskog napada na Izrael počele su stiizati iz europskih zemalja. "Papa Benedikt XVI. i njegovi suradnici vrlo su zabrinuti razvojem stanja na Bliskom istoku koji bi se mogao pretvoriti u sukob s međunarodnim posljedicama. Sveta Stolica sada posebice žali zbog napada na Libanon, slobodnu i suverenu naciju i potvrđuje svoju bliskost s tim ljudima koji su već mnogo propatili kako bi obranili svoju neovisnost", izjavio je u petak vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano za Radio Vatikan. Francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je vojnu ofenzivu na Libanon potpuno nesrazmjernom. "Može se postaviti pitanje postoji li neka vrsta želje da se uništi Libanon", rekao je Chirac za francusku televiziju. Osudio je i Hezbollah zbog napada na Izrael, nazvavši njegove članove "neodgovornima". Talijanski premijer Romano Prodi također je osudio "eskalaciju uporabe sile" te upozorio na civilne žrtve i velike štete koje se nanose infrastrukturi te zemlje. "Priznajući opravdane zabrinutosti Izraela za sigurnost, i još jednom osuđujući otmicu vojnika, uporaba sile otišla je dalje od svih predviđanja i mi izražavamo žaljenje zbog ove eskalacije i velikih šteta po libanonsku infrastrukturu, kao prethodno i na području Gaze, i civilnih žrtava koje je ovaj napad izazvao", izjavio je Prodi.

Izraelski premijer Ehud Olmert u petak je postavio uvjete za prekid vatre.Uvjeti su oslobađanje dva oteta izraelska vojnika, prekid Hezbollahova raketiranja na Izrael  i razoružavanje te organizacije na temelju rezolucije 1559 Vijeća sigurnosti UN-a.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika