15.07.2006. / 10:35

Autor: Hrvoje Perinić

BLISKI ISTOK

Izrael nasatavio napade i četvrti dan

Izrael je i u subotu, četvrti dan zaredom, nastavio napade na Libanon, pri čemu je poginulo troje civila, javljaju agencije. Pozivajući na prekid vatre, libanonski premijer Fouad Siniora ustvrdio je da je otmica izraelskih vojnika bila pogreška Vladajuća sirijska stranka Baath priopćila je da će Sirija poduprijeti Hezbollah i Libanon u obrani od izraelskih napada, javlja Reuters. Tijekom noći i jutra izvedeno je nekoliko zračnih napada na ciljeve u Libanonu. Teško je oštećen most na rijeci Awali koji spaja Bejrut i južni dio zemlje. Mete zračnih udara bili su i ciljevi u Sidonu te u blizini Ain el Hilweha, najvećega palestinskog izbjegličkog kampa u Libanonu, objavila je agencija Dpa. Nekoliko je raketa palo i pokraj izbjegličkoga kampa Naher al Bard, a obnovljeni su i napadi na ciljeve u blizini drevnoga Baalbeka, u području Hermela.

U tim je napadima poginulo troje civila. Agencija Dpa javlja da su mostovi i ceste u južnom Libanonu potpuno uništeni i da se u područje jedino može pješice. Kako javljaju agencije, južni dijelovi Beiruta potpuno su pusti, a izraelski su zrakoplovi bacali letke protiv Hezbollaha i njihova vođe šeika Hassana Nasrallaha. Izrael je u međuvremenu potvrdio da se četvorica mornara s broda koji je jučer napao Hezbollah smatraju nestalima. U brod je udarilo plovilo napunjeno eksplozivom. Brod je teško oštećen i odvučen natrag u Izrael. Za četvoricom se mornara traga. Izraelci su potvrdili i da je projektilom ispaljenim iz Libanona pogođen civilni brod, vjerojatno iz Egipta. Pretpostavlja se da su svi mornari evakuirani, a zasad nije poznato ima li žrtava. . Međusobna optuživanja ne prestaju. Kritike na račun izraelskih napada dolaze sa svih strana svijeta, no Vijeće sigurnosti UN-a nije zatražilo prekid vatre, čemu se nadao službeni Beirut.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika