17.07.2006. / 19:09

Autor: Ana Kirin

IZRAEL-LIBANON

Zaoštravanje sukoba izraelske vojske i Hezbollaha

Izraelske snage ušle su u Libanon, no tvrde da se radilo o maloj operaciji na ograničenom području koja je već završena, a Hezbollah je odgovorio raketiranjem izraelskih gradova Haife, Sefada i Tiberiasa

Najmanje deset Libanonaca poginulo je u izraelskom napadu na njihova vozila na jugu Libanona, javlja BBC. Prema izvješćima, žrtve su stradale prelazeći most kojeg su pogodili izraelski projektili. Još sedamnaestero ljudi je poginulo diljem Libanona u ponedjeljak, šestog dana izraelskog bombardiranja.

Izrael je inače u ponedjeljak rano ujutro pokrenuo kopnenu ofenzivu na Libanon i izraelske specijalne snage ušle su na libanonski teritorij. Prema navodima arapskih televizijskih postaja, jedan izraelski vojni zrakoplov F-16 srušen je u istočnom Bejrutu, gdje se nalazi sjedište Hezbollaha. Prikazana je i snimka ostataka srušenog zrakoplova, no glasnogovornik izraelske vojske je demantirao da je srušen zrakoplov izraelskog ratnog zrakoplovstva. Glasnogovornik izraelske Vlade Asaf Shariv izjavio je da su izraelske snage ušle u Libanon, što je potvrdio i vojni vrh, koji međutim tvrdi da je mala skupina izraelske vojske ušla u Libanon kako bi napala Hezbollah, ali da se potom vratila u Izrael."Radilo se o maloj operaciji na ograničenom području, no ona je gotova", tvrde neimenovani vojni izvori. Izraelska vojska krenula je u južni Libanon, iako se vjeruje da je područje minirano, te bi moglo biti mnogo žrtava. Rano poslijepodne, izraelski radio je objavio da će izraelska vojska pucati na svakog tko se na kilometar približi libanonsko-izraelskoj granici, čime nastoji otežati raketiranje izraelskog teritorija.

U međuvremenu je Hezbollah raketirao treći po veličini izraelski grad Haifu, gdje je u ruševinama jedne stambene zgrade ranjeno šestero ljudi. Na udaru Hezbollahova topništva našli su se i gradovi na sjeveru Izraela, Sefad i Tiberias, gdje, prema navodima izraelskih vlasti, nitko nije ozlijeđen.

Izraelski premijer Ehud Olmert protivi se dolasku međunarodnih snaga u Libanon koje bi trebale okončati krvoproliće u regiji, izjavio je u ponedjeljak visoki izraelski dužnosnik. Britanski premijer Tony Blair i glavni tajnik UN-a Kofi Annan ranije su u ponedjeljak pozvali na slanje međunarodnih vojnih snaga koje bi pomogle u zaustavljanju sukoba Izraela i libanonskih militanata koji traju od srijede."Nasilje neće prestati dok ne stvorimo uvjete za prekid vatre", izjavio je Blair nakon susreta s Annanom na marginama summita G8 u St. Peterburgu."Jedini način je da dopremimo međunarodne snage koje mogu zaustaviti bombardiranje Izraela", dodao je Blair. Olmert ne misli da bi te snage mogle pomoći u smirivanju stanja u Libanonu i umjesto toga želi da libanonska vojska preuzme kontrolu nad jugom zemlje, kao i razoružavanje militanata Hezbolaha, rekao je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika