Objavljeno u Nacionalu br. 557, 2006-07-17

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Rakovi riječnog boga Ahelusa

Na dnu je ostao samo riječni bog Ahelus sa svojim ucviljenim oklopljenim vitezovima, rakovima koji su postali omiljena hrana i love ih po svim rijekama, potocima i brzacima

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Ahelus je bio čudan riječni bog, od pasa ljudskog lika, sa snažnim rukama i glavom na kojoj su se isticala račja kliješta, a donjeg dijela tijela od jeguljina repa. Imao je pravu podvodnu vojsku od neobičnih bića, a najviše se pouzdavao u riječne rakove koji su ga dočekivali i pratili posvuda gdje bi se pojavio. I nikomu od ljudi ili bogova nije Ahelus dopuštao da uznemirava njegove rakove, jer su ih pri njegovu rođenju njegov otac Posejdon, gospodar svih mora, i njegova majka, riječna nimfa Nereida, posvetili svom čudovišnom sinčiću. Pa su ga raci tako stalno pratili i bili mu odani drugovi u igri i nestašlucima. Jednom je poplavio tesalske ravnice samo da pokaže kolika je njegova moć, a kad su se vode povukle, ostavio je na natopljenoj zemlji, koja je tako postala još plodnija, bezbrojne ribe kojima su se svježima, a potom sušenima ili soljenima mjesecima hranili stanovnici te heladske pokrajine. Drugom je prilikom s atenske akropole obrušio na grad veliki vodopad i on je pomeo sve gradske ulice, ali nijednu kuću ili hram nije oštetio, nego je voda očistila sve smeće i Atena je zablistala kao nikad dotad. Pa ipak, od svih dogodovština za našu današnju pripovijest najznačajnija je ona o njegovu nadmetanju s Heraklom u hitroj vodi rijeke Oronta, koje ga je koštalo njegova isključivog prava na riječne rakove.

Silni se junak, ubivši nemejskog lava, zatekao na obalama velike rijeke i, odravši dotad nepobjedivu i neranjivu zvijer, prao je njeno krzno u riječnom plićaku. Budući da je bio strašno izmoren, zaspao je i krzno mu je odnijela hitra voda. Kad se probudio, užasnut je otkrio da mu je njegov najdraži trofej ukrao Ahelus i njime se omotao kako bi izgledao još čudovišnije. Ispod lavlje glave i čeljusti provirivala su grozna kliješta i on ih je otvarao i zatvarao, ispuštajući reske zvukove koji su Heraklu parali uši. Buka je bila nepodnošljiva jer su osim Ahelusa svi riječni rakovi u bogovoj pratnji činili isto i obale Oronte odzavanjale su nepodnošljivim škrgutom. Ipak, Heraklo je žalio za krznom i sve razdraženiji molio Ahelusa da mu ga vrati. Nestašni vladar rijeka i potoka nije pristajao ni po koju cijenu. I razbjesni se silni Heraklo pa golemom kijačom raspali po vodama Oronta i vode se razdvoje i izliju iz korita, a Ahelus i njegova račja pratnja nađoše se na suhome nemoćno se praćakajući u mulju. Dograbi Heraklo Ahelusa rukom za vrat, a drugom mu stegne kliješta na čelu i bio bi ih iščupao i možda i zadavio boga da nestaško ne procvili, moleći Herakla za milost. “Ovaj si se put sretno izvukao", reče Heraklo koji se domogao svog krzna. “Ali ako sam poštedio tebe, neću i tvoju pratnju i odsad će ih loviti i jesti svi bogovi i ljudi, za kaznu što su izazvali junaka.” Pa zagrabi po dnu, prinese ustima par rakova i sirove ih proguta. Vrate se tada izlivene vode u korito Oronta, a Heraklo ode svojim putem.

Na dnu je ostao samo riječni bog sa svojim ucviljenim oklopljenim vitezovima koji su od tog dana postali omiljena hrana i love ih svi, po svim rijekama, potocima i brzacima, nestrpljivo očekujući trenutak kad će smeđi oklop riječnog raka od kuhanja dobiti purpurnu boju, a njegovo ukusno meso kliznuti niz naša usta kao mali okusni vodopad i tako ovu račju priču privesti svom kraju.

Riječni rakovi u umaku od metvice Na 2 dl maslinova ulja zazlatite 1 sitno sjeckanu kapulu i 5 režnjeva češnjaka. Dodajte tada 0,5 l mljevenih rajčica pa kad se prožmu u gladak i gust umak na tu podlogu ubacite 1 kg riječnih rakova. Pirjajte dok se ne zacrvene podlijevajući s 1 dl bijelog vina. Na samom kraju pospite stručkom sitno sjeckane domaće metvice, tek tada posolite i popaprite rakove i služite ih vruće. Roastbeef s riječnim rakovima Na 2 dl maslinova ulja zazlatite 6 junećih roastbeefa koje ste prethodno obrašnili s obje strane. Ubacite tada 20 dag sjeckanih šampinjona, 2 sjeckane kapule, 4 sjeckane stabljike selena i 4 sjeckana režnja češnjaka, pa kad i povrće i gljive uhvate boju, dodajte 3 na kockice sječene rajčice. Kad umak ugusti, a meso se sasvim smekša, dodajte 10 dag čistog mesa od repova riječnih rakova. Posolite, popaprite i pustite da se sve zajedno pirja par minuta. Služite odmah dok je ovo profinjeno jelo još vruće.>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika