11.04.2003. / 00:00

Autor: Marina Biluš

LOS ANGELES

UHIĆEN ZBOG LJUBAVNICE

Američka federalna policija FBI uhitila je jednog svojeg umirovljenog agenta, te protiv njega podigla krivičnu prijavu. On je u brojnim prilikama omogućavao svojoj kineskoj ljubavnici, koja je radila za kinesku tajnu službu, da vidi povjerljive dokumente FBI-ja, te je obavještavao o svojim akcijama i istragama. U krivičnoj prijavi se ne tvrdi da je i 59-godišnji bivši agent James Smith također svjesno radio za kinesku tajnu slućbu, nego samo da je pokazao krajnju neopreznost prema njoj zbog koje je omogućio kineskoj tajnoj službi da dođe do važnih podataka.
Smith je svojedobno kao kontraobavještajac provodio istrage među pripadnicima kineskog stanovništva u Kaliforniji, tražeći među njima kineske agente. Prije 20 godina upoznao je imigranticu iz Kine Katrinu Leung, koju je zavrbovao da radi za njega, ne znajući da ona istodobno radi za kinesku tajnu službu. Ona mu je postala ljubavnica, pa ju je često privatno posjećivao, pričajući joj čime se bavi, pokazujući joj i neke dokumente FBI-ja. Često je svoju torbu s dokumentima ostavljao kod nje. Kada su ga kolege upozorili da postoje sumnje da je ona agentica kineske tajne službe, on je tvrdio da ju je on provjerio, te da to nije točno.
No, nedavna istraga pokazala je da je Katrina Leung stvarno bila agentica kineske tajne službe, a tokom pretresa njene kuće pronađene su fotokopije brojnih dokumenata, koje je ona potajno uzela iz Smithove torbe, te ih nakon fotokopiranja vratila. FBI je otkrio i kako je ona održavala veze sa svojim šefovima u kineskoj tajnoj službi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika