18.07.2006. / 14:07

Autor: Martina Zeković

LONDON

Blair oduševljen odnosima s Hrvatskom

Blair je nakon razgovora s premijerom Sanaderom izjavio da Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije, a to želi i Britanija te ne postoji nikakva politička blokada glede ulaska Hrvatske u Uniju

Premijer Sanader u utorak je otišao u dvodnevni posjet Velikoj Britaniji gdje se već sastao s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. To je Sanaderov prvi službeni posjet otkako je na položaju predsjednika hrvatske Vlade.

"Želim biti jasan - nema nikakve političke blokade glede ulaska Hrvatske u EU. Politička odluka je donesena - Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu EU i Britanija želi isto", rekao je Blair u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka sa Sanaderom. Vrijeme ulaska Hrvatske u Uniju ovisit će, rekao je Blair, o ispunjenju uvjeta. "Nikako ne bi trebalo misliti da Hrvatska mora čekati druge zemlje da dođu na istu razinu jer se svaka zemlja tretira prema vlastitim vrijednostima", istaknuo je Blair. Britanski premijer je oduševljen stanjem odnosa između Hrvatske i Britanije te je naglasio da je Britanija počašćena što je predsjedala Unijom kad su počeli pregovori o članstvu Hrvatske i dodao kako oni dobro napreduju. Susret sa Sanaderom ocijenio je povijesnim trenutkom za obojicu jer su se prvi put službeno sastali.

Sanader je britanskog premijera upoznao s aktivnostima Hrvatske u regiji, rekavši da je Hrvatska neće zaboraviti ulaskom u EU. Bilateralne odnose između Hrvatske i Britanije Sanader je ocijenio vrlo dobrima i rekao je da je Tonyja Blaira pozvao da službeno posjeti Hrvatsku čim za to nađe vremena. Nakon sastanka s Blairom, Sanader se susreo s britanskom ministricom vanjskih poslova Margaret Beckett, a u nastavku posjeta razgovarat će s poslovnim ljudima u londonskom Cityju koje će predvoditi načelnik Cityja David Brewer.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika