08.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SREDNJE ŠKOLSTVO

POSTOJEĆA HIPERINFLACIJA ODLIČNIH ĐAKA POTIČE KORUPCIJU U ŠKOLSTVU

UOČI UPISA U SREDNJE ŠKOLE PONOVO AKTUALIZIRANI PROBLEMI HRVATSKOG DRUŠTVA

POSTOJEĆA HIPERINFLACIJA ODLIČNIH
ĐAKA POTIČE KORUPCIJU U ŠKOLSTVU


O korupciji prilikom upisa u srednju školu u Hrvatskoj se oduvijek pričalo po kuloarima, no službenih podataka, barem tako tvrde u Inspekciji Ministarstva prosvjete, do sada nije bilo.
Ministar prosvjete Vladimir Strugar smatra da su tvrdnje vezane uz upis đaka u škole preko veze bez valjanih dokaza. Vinko Filipović, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, tvrdi da je korupcija prilikom upisa u srednje škole lako utvrdiva običnom usporedbom kriterija upisa sa ocjenama iz svjedodžbe. Takav način utvrđivanja eventualne korupcije je, međutim, puno složeniji nego što se čini jer, naime, u Hrvatskoj je posljednjih nekoliko godina zabilježena hiperinflacija odličnih đaka.
Klasična slika roditelja koji čini sve kako bi svoje dijete, čije su ocijene prosječne, mogao upisati u srednju školu iščezava pred slikom zabrinutog roditelja čije je dijete odličan učenik ali se ne može upisati u školu koju želi zbog enormnog broja isto tako odličnih učenika.
Time se stvara plodno tlo za korupciju za što su hrvatski građani ionako plodan medij, smatra Filipović. Samu hiperinflaciju pak potiče institut darivanja ocjena koji se uvriježio u hrvatskom sustavu a koji je svesrdno potican od strane samih roditelja. Različite pritiske na profesore, pogotovo u osnovnim školama, koji obično kulminiraju pred kraj školske godine, Filipović je ocijenio «nesnosnima».
Postavlja se pitanje gdje tražiti uzroke korupcije: kod roditelja koji prvo vrše pritiske kako bi njihovo dijete imalo odlične ocijene, pa onda traže vezu kako bi se taj njihov «odlikaš» uopće upisao u srednju školu, ili kod samih profesora koji, podliježući takvim pritiscima, degradiraju svoju profesiju?

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika