18.07.2006. / 17:31

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Glavaš traži ostavke Šeksa i Palarića

Glavaš je na konferenciji za novinare Šeksa pozvao da podnese ostavku zbog zlorabe dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora ali i da vrati počasni doktorat osječkoga Sveučilišta jer ga "ne zaslužuje"

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš u utorak je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i državnog tajnika Središnjega državnog ureda za upravu Antuna Palarića da "zbog zlouporabe ovlasti podnesu ostavke na svoje dužnosti".

Na konferenciji za novinare Glavaš je predočio presudu Upravnog suda kojom se poništava odluka Središnjega državnog ureda za upravu o poništenju sjednice Gradskog vijeća od 3. ožujka ove godine. Na toj je sjednici na zahtjev oporbenih stranaka trebalo raspravljati o poskupljenju komunalnih usluga u nekim gradskim tvrtkama, a zaključena je tako da vijećnička većina tj. Nezavisna lista Branimira Glavaša i HSP nisu poduprli predloženi dnevni red, a Ured ju je, na zahtjev oporbe, poništio zbog nepoštivanja Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Upravni sud je presudom poništio tu odluku, ocijenivši da je Ured "poništio valjano donesene akte predstavničkog tijela".

Glavaš je ustvrdio kako je prijeporna odluka Središnjeg državnog ureda za upravu donesena "po izravnu nalogu Vladimira Šeksa", koji ju je predstavio 4. travnja na tiskovnoj konferenciji u osječkom HDZ-u, prije nego su je zaprimila tijela gradske vlasti. "To jasno pokazuje na spregu Šeksa i izvršne vlasti», rekao je Glavaš i dodao kako je Šeks "jasno pokazao i da zlorabi dužnost predsjednika Hrvatskog sabora" te zatražio da podnese ostavku. Budući da je, Šeks time pokazao da je "samozvani pravni stručnjak", pozvao ga je da vrati počasni doktorat osječkoga Sveučilišta jer ga, tvrdi Glavaš, "ne zaslužuje".

Antuna Palarića, kojeg je nazvao "nestručnom i nemoralnom osobom", Glavaš je također pozvao da podnese ostavku na dužnost, a ako to ne učini, pozvao je premijera Ivu Sanadera da opozove Palarića zbog zlouporaba državne dužnosti. "Ako se premijer Sanader ne odrekne usluga toga činovnika, poslat ću tu nakaradnu odluku Središnjeg državnog ureda za upravu i presudu Upravnog suda Uredu Europske komisije u Zagrebu, da procijeni s kime pregovaraju o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Neki dan imali smo slučaj Hine, što je samo kap u moru zlouporaba i arogantna obnašanja vlasti, s čime se Hrvatska nije suočavala ni u vrijeme rata i poratna razdoblja", rekao je, uz ostalo, Glavaš.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika