21.07.2006. / 16:54

Autor: Ana Kirin

BEOGRAD

Sanader: "Pred Srbijom je europska budućnost"

Nakon što su u petak ujutro svečano otvorili obnovljeni granični prijelaz Bajakovo-Batrovci, Sanader i Koštunica su zajedno otišli u Beograd i u zgradi srbijanske vlade nastavili razgovore

Srbija i Hrvatska imaju zajednički cilj, ulazak u Europu, a njihovi odnosi trebaju biti temelj političke sigurnosti u regiji, zajednički su ocijenili u Beogradu hrvatski i srbijanski premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica. Nakon što su u petak ujutro svečano otvorili obnovljeni granični prijelaz Bajakovo-Batrovci, dvojica premijera zajedno su došli u Beograd i u zgradi srbijanske vlade nastavili razgovore.

"Mi imamo novu šansu za novu budućnost, iako se prošlost ne smije zaboraviti", kazao je premijer Sanader na konferenciji za novinare i dodao da će se i preostali otvoreni problemi između dviju zemalja riješiti. "Pred Srbijom je apsolutno europska budućnost, jednako kao i pred Hrvatskom, koja je nekoliko koraka bliže Europi", naglasio je. Dodao je da "vjeruje da će Srbija vrlo brzo nastaviti pregovore sa EU i do kraja godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju". Srbijanskom premijeru je čestitao na donošenju Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom. Sanader je rekao da se obje vlade trude poboljšati položaj manjina u skladu s potpisanim Sporazumom o zaštiti manjina u Hrvatskoj i u Srbiji, kao i da je Hrvatskoj cilj da "Srbi u Hrvatskoj budu potpuno integrirani u hrvatsko društvo". Naglasio je da postoje još neki otvoreni problemi te najavio da će se uskoro sastati Međudržavno povjerenstvo za granice. Kazao je da se granice neće mijenjati, ali da treba točno definirati kuda one prolaze, te se založio za potpuno ukidanje viznog režima između dviju zemalja.

Koštunica je izjavio kako su dvije vlade "otvorile novu stranicu, europsku, okrenutu budućnosti, a to je važno za stabilnost u regiji" i dodao: "Cilj nam je da se Srbija i Hrvatska, svaka svojom dinamikom, nađu u obitelji europskih država i naroda, u čemu si pružamo uzajamnu podršku. Svaki korak naprijed za Hrvatsku dobar je i za Srbiju i obratno". U svojoj izjavi Koštunica je najviše govorio o Akcijskom planu Srbije za suradnju s Haškim sudom i pritom naglasio da su korištena hrvatska iskustva.

Sanader će se u Beogradu sastati i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem , nakon čega će otputovati u Suboticu, gdje će se susresti s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika