22.07.2006. / 11:53

Autor: Hrvoje Perinić

IZRAEL - LIBANON

Izrael ne želi razmijeniti tijela mrtvih boraca

Nastavljaju se masovni evakuacije iz Libanona, kojeg je dosad napustilo oko 100 tisuća osoba

Izraelska vojska priopćila je u subotu da neće razmijeniti 13 mrtvih tijela boraca Hezbollaha, ubijenih u sukobima nedaleko od libanonske granice s Izraelom, za dvojicu svojih zarobljenih vojnika koje je gerilski pokret oteo 12. srpnja. "Razmatramo što ćemo učiniti s tijelima pripadnika Hezbollaha", rekla je glasnogovornica vojske prenoseći izjavu glavnog zapovjednika izraelskih snaga generala Dana Halutza. "Mi ne trgujemo tijelima, kao što oni čine.. mi nismo kao oni čija je praksa uzeli tijela kako bi ih iskoristili za razmjenu".

Nastavljaju se masovni evakuacije iz Libanona, kojeg je dosad napustilo oko 100 tisuća osoba. Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je razgovarala s američkim predsjednikom Georgeom Bushem o načinima suradnje s libanonskom vladom oko humanitarnih potreba. U regiju sutra bi u nedjelju trebala stići i američka državna tajnica Condoleeza Rice, no neće razgovarati ni s Hezbolahom ni sa sirijskim dužnosnicima. Rice nije uputila poziv na trenutačan prekid vatre. Smatra ga nepoštenim obećanjem, osobito ako uzrok konflikta nije riješen. Sukob Izraela s Hezbolahom Amerika smatra ratom protiv terorizma.

Podsjetimo, bivša državna tajnica Madeline Albright prije nekoliko dana oštro je kritizirala ponašanje američke administracije rekavši da je iznenađena da Condoleeza Rice nije već nije ranije doputovala na Bliski istok. Tijekom noći izraelske zračne snage gađale su sedamdesetak ciljeva u Libanonu. Tako se broj napada koje je Izrael pokrenuo protiv svojega sjevernog susjeda popeo na 1.800 od početka ofenzive prije jedanaest dana. Većina pogođenih ciljeva nalazi se u južnom Libanonu, a među njima su vojna skladišta, lanseri raketa i telekomunikacijski centri kojima se koristi libanonski gerilski pokret Hezbolah. Glasnogovornik izraelske vojske nije komentirao izvješća o tome da Izrael priprema kopnenu invaziju velikih razmjera na Libanon, nego je samo rekao kako će biti "širenja operacija u Libanonu, ali će ono biti ograničeno"

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika