23.07.2006. / 12:48

Autor: Ana Kirin

LIBANON

Izraelski zrakoplovi nastavili s bombardiranjem libanonskih gradova

Izraleski ministar pravosuđa Haim Ramon upozorio je da za Izrael na jugu Libanona više nema civila jer su svi trebali otići u Beirut ili Saidu, nakon što su im u nekoliko navrata uputili apel da napuste domove.

Izraelske snage su, nakon zauzimanja strateški važnog pograničnog sela Marun al Ras, bombardirale uporište Hezbollaha u Bejrutu i lučkom gradu Sidonu, na jugu Libanona. U zračnim napadima u južnom su predgrađu Bejruta ozlijeđene tri osobe. Gađani su i ciljevi u južnom libanonskom gradu Tiru, čiji stanovnici pomoć traže u bolnici koja ostaje bez lijekova. Hezbollah je na to s juga Libanona raketirao Haifu u Izraelu, gdje je poginulo dvoje ljudi. Zračna uzbuna oglašena je i u Zichron Yaakovu, 60 kilometara južno od izraelsko-libanonske granice, što je vjerojatno najdublji raketni napad Hezbollaha na izraelski teritorij.

Sve je spremno za veliku izraelsku kopnenu akciju. Tisuće pričuvnih vojnika čekaju znak za napad. U međuvremenu, pronađeno je mrtvo tijelo jednoga od sedmorice izraelskih vojnika nestalih prošloga tjedna. Izraleski ministar pravosuđa Haim Ramon ističe kako je cilj izraelske operacije u Libanonu udaljavanje Hezbolaha 20 kilometara sjeverno od izraelske granice. Upozorio je da za Izrael na jugu Libanona više nema civila jer su svi trebali otići u Beirut ili Saidu, nakon što su im u nekoliko navrata uputili apel da napuste domove.

Izrael je otvorio zračni i morski koridor kako bi se dostavila humanitarna pomoć Libanonu. Pola milijuna ljudi iz Libanona bježi prema sigurnijim odredištima. Na Cipar će stići 14 brodova u koje će se nagurati 10 tisuća ljudi. Onima koji ostaju u Libanonu treba što prije poslati pomoć. Police u trgovinama su prazne, a ljekarne zatvorene. U gradu Sidonu, u kojem inače živi 100 tisuća ljudi, trenutačno je, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, 600 tisuća izbjeglica.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika