24.07.2006. / 11:50

Autor: Martina Zeković

BEČ

Pregovori za samostalnost Kosova

"Očekujem da razgovori neće biti vremenski ograničeni, da ćemo ići u pravcu nečega što je i u interesu Srbije i regiona i nečega što je važan presedan za neke slične situacije u svetu", rekao je Koštunica

U ponedjeljak su započeli pregovori u Beču o statusu Kosova. Za pregovaračkim stolom sastali su se srpski predsjednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, srpski ministar unutrašnjih poslova Vuk Drašković, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu te premijer Agim Čeku. Oni bi pred predstavnikom UN-a Martti Ahtisaarijem, njegovim zamjenikom Alberom Roanom te predstavnicima SAD-a i EU, Frenkom Viznerom i Štefanom Leneom, trebali iznijeti svoju viziju budućnosti Kosova i dogovoriti se za raspored pregovora.

"Treba odbaciti svako rešenje koje nije kompromisno, treba odbaciti svako nametnuto rješenje, a to bi omogućilo Srbiji da izađe sa svojim dobro poznatim stavom. Očekujem da razgovori neće biti vremenski ograničeni, da ćemo ići u pravcu nečega što je i u interesu Srbije i regije i nečega što je važan presedan za neke slične situacije u svijetu", rekao je Koštunica. Prema Vuku Draškoviću postoje tri pretpostavke za ove pregovore, "Prva je da svi legitimni zahtjevi albanske većine budu prihvaćeni i ispunjeni, da prava Srba budu zaštićena uz maksimalne garancije i da pri tom budu poštovani Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo. Ako albanski vrh dolazi sa istim opredjeljenjem, da se dođe do kompromisa, onda će se to ubrzo i pokazati brojem sličnih razgovora, koji će dovesti do održivog rješenja, odnosno do onog koje će podržati obje strane". Za Draškovića nezavisnost nije kompromis. Kosovski premijer Agim Čeku ne očekuje puno od sastanka. "Sastanak je važan zbog onog što će slijediti posle, kada će biti otvoreno dosta mogućnosti, više puteva, s jasnijim pozicijama. Više očekujem od onog poslje nego od sastanka. Priština nudi nezavisnost, pun suverenitet, ali za sve građane. To je sigurno moguće, samo nam dopustite" rekao je Čeku.

Dok kosovska pregovaračka delegacija vjeruje da će rješenje statusa Kosova biti u korist ideje koju oni zastupaju, pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu bivši studentski lider Aljbin Kurti, zakazao je protest u Prištini u 10 u ponedjeljak u 10 sati, protiv pregovora u Beču. Prema Kurtiju, motivi za protest isti su kao i prije, a to je da nema pregovora sa Srbijom i da za Kosovo važi samo princip samoopredjeljenja. "Političari koji su otputovali za Beč spremni su da Kosovo poklone Srbiji", izjavio je Kurti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika