24.07.2006. / 14:59

Autor: Martina Zeković

MOSKVA

Rusija vraća klirinški dug Hrvatskoj

Hrvatska će dug naplatiti isporukom roba i opreme te putem proizvoda visoke tehnologije

U ponedjeljak je u Moskvi potpisan sporazum između Vlade RH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a prema Hrvatskoj po obračunima vezanim uz robnu razmjenu između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, priopćila je Vlada RH. Sporazum su potpisali hrvatski ministar financija Ivan Šuker i zamjenik ruskog ministra financija Sergej Storča.
Potpisivanjem Sporazuma, nakon dugotrajnih pregovora, Hrvatska je, kao prva od zemalja bivše SFRJ, uredila važno pitanje podmirivanja duga u iznosu od 185,7 milijuna američkih dolara, isporukom roba i usluga, a u ugovorenom godišnjem iznosu od 37,1 milijuna američkih dolara tijekom idućih pet godina, stoji u priopćenju.
Hrvatska će dug naplatiti isporukom roba i opreme te putem proizvoda visoke tehnologije poput opreme za TE Sisak, višenamjenskih helikoptera i sredstava za pripremu projekta plinovoda iz Mađarske do Donjeg Miholjca. Nakon potpisivanja Sporazuma ministar Šuker i hrvatsko izaslanstvo sastali su se s ruskim ministrom financija Aleksejem Kudrinom i tom prigodom potvrđen je obostran interes za jačanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, osobito u području energetike. Ministar Šuker je potvrdio interes Vlade RH i za proširenjem investicijske suradnje u oblasti energetske infrastrukture.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika