Objavljeno u Nacionalu br. 558, 2006-07-24

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Besmisleni rat za Hinu

Ivo PukanićIvo Pukanić Ležim na plaži u Selinama i čitam novine. Ne mogu vjerovati što se događa oko Hine (Hrvatska izvještajna novinska agencija). Da čovjek ne povjeruje koliko su nekompetetni političari, s posve pogrešnim pogledima i zaostalim razmišljanjima, izrekli gluposti o toj nacionalnoj “izvještajnoj agenciji“. Što političarima znači kontrola nad Vijećem Hine? Što oni time kontroliraju? Jesu li uopće svjesni što je to Hina, što je njen posao i koliko ona utječe na artikuliranje javnoga mijenja? Odmah da kažem, utječe vrlo malo jer većina novinskih i televizijskih redakcija ima svoje novinare i urednike na najvažnijim mjestima gdje se išta značajno događa u zemlji. To se odnosi na dnevne redakcije, a redakcije tjednika ionako gotovo nikad ne objavljuju Hinine vijesti nego eventualno neku njenu informaciju iskoriste za samostalno obrađivanje teme. Kad je to zadnji put Hina kreirala javno mnijenje da bi se oko nje vodila takva borba?

Možda se to događalo u doba jugoslavenskog Tanjuga i Tuđmanove Hine, ali danas je to potpuno besmisleno razmišljanje. Hina mora biti servis čistih vijesti, posve nepristranih i stranački neobojenih, vijesti koje pokrivaju cijelu zemlju, kao što i svi stanovnici ove zemlje kao porezni obveznici odvajaju novac za njeno funkcioniranje. Dakle, iza nje mora stajati poštena država i poštena vlast, kojoj nije ni u primisli da tu agenciju iskoristi za stranačku propagandu. Oni koji misle drukčije ne razumiju novinarstvo i ne shvaćaju da bilo kakva manipulacija u obliku postavljanja “stranačkog aparatčika“ na mjesto glavnog urednika agencije znači i njen profesionalni kraj. I to iz vrlo jednostavnog razloga. Ni jedna novinska redakcija, osim službenog Vladina glasila, koje ionako nitko ne čita, ne bi više upotrijebila Hinin servis u ozbiljne svrhe. Time oni koji žele manipulirati ne bi dobili ništa, samo bi izgubili. Jer svi će dugoročno najviše od Hine imati koristi ako profesionalno najavljuje i izvještava o događajima.

U prvom redu Hina danas služi novinskim redakcijama da vide najavu događaja i popune rubrike malih vijesti informacijama koje nisu prikupili njihovi ljudi. Ni za jedan od najvažnijhih događaja, u kojima se kreira politika, ni jedna novinska redakcija neće preuzeti izvještavanje od Hine. To ne znači da Hina nije dobra agencija, naprotiv, Mirko Bolfek pošten je i radišan čovjek, stari profesionalac, vodi tu agenciju dobro i savjesno. Ako mu se želi pomoći i ako se želi da ta agencija bude još bolja, trebale bi prestati te nezrele igre kojima se ionako ništa ne postiže, osim što mute već zamućenu političku vodu. Umjesto da se promjenama Hina dokraja profesionalizira, Vijeće kao neko nadritijelo koje bi trebalo donijeti odluke unutar profesionalne sfere, kao što je biranje glavnog urednika, prepušta se amaterima.

Ne sjećam se da je itko iz Vlade, Sanadrove ili Račanove, koja predlaže članove Vijeća Hine, zakucao na moja vrata, ili vrata EPH-a, Večernjaka, HTV-a ili neke druge redakcije koje se koriste Hininim informacijama, i pitao za savjet - koji su to profesionalci koje bi trebalo staviti u Vijeće? Svakom odgovornom izdavaču u interesu je profesionalna i neovisna Hina. Ako je to tako sudbinsko pitanje, zašto se ne pita struku nego se želi manipulirati anonimnim, partijskim prirepcima koji imaju veze s novinarstvom kao i lokalni selinski i starigradski čelnici s modernim turizmom.>email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Branitelji lobiraju za NATO

Branitelji lobiraju za NATO

Zajednica udruga hrvatskih branitelja Zagrebačkog holdinga prošlog je petka organizirala akciju potpore ulasku Hrvatske u NATO, a pridružio im se i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika